Omsorg i coronatider

Så gör vi i Ekerö pastorat

Vi ska alltid ta hand om varandra - extra viktigt i coronatider.

Därför gäller följande i Ekerö pastorat:

• Verksamheterna har anpassats. Vi har ställt om och hittat nya former och uttryck - utomhus och digitalt. Vi prövar oss fram och hjälps åt. I september satte flera av verksamheterna igång igen efter vårens uppehåll - körer och öppna förskolan bland annat. Mindre grupper, anpassade lokaler osv. Vardagssvenskan har träffats utomhus två gånger i veckan sen i somras.
  • Gudstjänster i kyrkor ställdes in från och med 3 april. 24 maj började vi fira utomhusgudstjänster på Ekebyhovskyrkans gård och i juni började vi med vandringsgudstjänster på Adelsö och Munsö. Vi fortsätter med utomhusgudstjänster så länge vädret tillåter. I sept/okt börjar vi med inomhusgudstjänster i begränsad skala.
  • Lunchmässa firas varje torsdag kl 12 i Ekebyhovskyrkan från och med september.
  • Digital kyrka - webbandakter, meditationer och godnattböner i sociala medier och på hemsidan.
  • Kyrkorna har hållit öppet dagtid för ljuständning, stillhet och bön under sommaren. Under sommaren var kyrkorna öppna under vardagar och i samband med sommarmusiken på torsdagkvällar.
  • Samtliga präster och diakoner är tillgängliga för samtal och stöd via telefon. Under sommaren hänvisades alla samtal till Mårten Mårtensson, präst, 070-5291935. Under kvälls- och nattetid hänvisas till jourhavande präst 112.
  • Vi hjälper till att matcha personer som behöver praktisk hjälp (handling mm) med en volontär, i samarbete med kommunen.

Vi följer händelseutvecklingen noga och utifrån folkhälsomyndighetens rekommendationer fattar vi beslut inom Ekerö pastorat.

Bön i coronatid

Gud, vår urkraft, du som är evig
hjälp oss i denna tid.

Vi ser många som har det svårt
som drabbats av sjukdom själva eller i den nära familjen
som blivit arbetslösa
som hamnat i situationer där ekonomin faller i kras,
där mörka tunga tankar tar över.

Hjälp oss Gud
Hjälp oss att orka, att hålla modet uppe, att hålla ut.
Vi ber speciellt om kraft och ljus
till de barn och ungdomar som är utsatta och far illa.

Just nu ser vi också situationer av rasism och våld
Vi ber för dem som drabbats och deras familjer
Också för de makthavare och påverkare runt omkring
som behöver bidra till en långsiktig förändring.
Ge dem empati, integritet och klarsyn.

Gud, vi ber om stöd till oss här,
i vår kommun och i vårt pastorat
stöd att fokusera på det som är viktigt -
att hjälpa varandra, ta hand om varandra och göra det som vi trots allt kan.

Gud, du som är vår urkraft
Hjälp oss att se
Se solen
fåglarna som flyger