Ekebyhovskyrkan

Den familjenära kyrkan mitt i byn

ekebyhovskyrkan

Adress: Björkuddsvägen 2, Ekerö
Öppet: Måndag-fredag 09.00-16.00, Lördag Vid aktivitet, Söndag Vid aktivitet och gudstjänst.
Gudstjänst: Vanligen onsdagar 19.00 och söndagar 16.00.
Hitta hit kommunalt: Från Brommaplan ta buss 177, 301, 302, 305, 311, eller 312 till hållplats Ekvägen. Gå över vägen och fortsätt även över nästa väg, håll vänster tills du ser kyrkans parkering. Ta gångvägen längs med parkeringen förbi kyrkans förskola. Huvudentrén är centrerad mellan byggnaderna.
Hitta hit med bil: Från Brommaplan följ Ekerövägen förbi Ekerö centrum ta vänster i rondellen vid okq8 mot Ekebyhovs slott, ta vänster igen och sedan första höger. Kyrkans parkering är nu på din högra sida.

Ekebyhovskyrkan ligger nära Ekerö centrum och är en modern kyrka byggd 1980. Här finns förutom själva kyrkorummet även pastoratets expedition, barn- och ungdomsverksamhet, heltidsförskola och kyrkogårdsförvaltning.

Här firar vi varje onsdag och söndag mässa i olika former. Många olika aktiviteter för alla åldrar pågår här under veckorna.

Varje söndag 16.00 med vissa undantag.
Varje onsdag 19.00
En onsdag/månad firar vi veckomässa 13.00

Interiör

I Ekebyhovskyrkan finns flera lokaler och samlingssalar av olika storlek vilka används både till pastoratets egen verksamhet och uthyrning till föreningar, kursverksamhet och privat.

Jerusalem är den största samlingslokalen. Här ryms ca 80 personer vid dukade bord. I biosittning ryms många fler. Kafernaum är en mindre lokal som vid dukning rymmer ca 40 personer. Kyrkans foajé har blivit en uppskattad samlingspunkt. Direkt innanför entrén möts man av kyrktorget – en öppen yta med cafébord och reception. Den kan inte bokas, men får användas vid t.ex. kaffepauser då man hyr andra lokaler.

Bilder på lokalerna kan du se i bildspelet längst ned på sidan.

Exteriör

Kyrkans och expeditionens byggnader omsluter en innegård där också huvudentrén finns. Kyrkan har en kvadratisk planform och täcks av ett brant tak med spetsiga gavlar. Vid gavlarna finns höga fönster som släpper in ljus. Kyrktakets taknock är orienterad i nord-sydlig riktning. Vid entrén står en klockstapel av trä med en kopparklädd huv. I stapeln hänger en kyrkklocka från 1684 som ursprungligen har hängt i Venngarns slottskapell. Klockan är liksom kyrkans tomt skänkt av familjen Ihre.

Historik

Själva kyrkan är ritad av arkitekt Rolf Bergh. Under 1900-talet ökade antalet invånare i Ekerö församling och önskan fanns om en mer central kyrka eftersom Ekerö kyrka inte låg mitt i byn. 1980 invigdes den nya kyrkan av biskop Lars Carlzon.

Våren 1991 monterades en kyrktupp i svart plåt upp vid takets norra ände. På norra gaveln lät man sätta upp ett sk Ingeborgskors av mässing.
2009 totalrenoverades verksamhetslokalerna, pastorsexpeditionen och arbetsrummen där många av pastoratets anställda har sin arbetsplats. En ny entré byggdes med utseende som ska föra tanken till medeltidskyrkorna på ön.

Såhär beskriver arkitekten tanken bakom den nya entrén (AIX Arkitekter): ”Vapenhusets kontrast mellan massivitet och transparens, slutenhet och öppenhet gestaltar en gräns. Den vill understryka kyrkans uppgift att erbjuda rum för mötet mellan olika världar. Vapenhuset ska ge möjlighet att lägga något ifrån sig. Den funktionen är idag lika angelägen som under medeltiden.”

Ekebyhovskyrkan
Ekebyhovskyrkan Bild: AIX Arkitekter/Peder Lindbom