Foto: Gustaf Hellsing

Sol och måne, tema år 2021

Eds lokala konstnärer, amatörer och yrkesverksamma, har nu beslutat sig för att arbeta med temat Sol och måne inför konstutställningen år 2021. De kommer att hämta inspiration ur psalm 7 Lova Herren, sol och måne från 1958, av Anders Frostenson. Psalmen bjuder på en naturlyrisk text som säkerligen kommer att inspirera till flera vackra, ljusa verk.

Varje år arbetar lokala konstnärer, amatörer och yrkesverksamma, i Eds församling med ett tema, kopplat till den kristna begreppsvärlden. Deras tolkningar av temat ställs ut vid en årligt återkommande konstutställning. Den brukar infalla i skiftet februari - mars.

Konstnärerna samordnar sig genom regelbundet återkommande möten där man diskuterar tema och andra praktikaliteter för konstveckan. Med hänsyn till rådande pandemi (Covid-19) har man detta år fått föra den här sortens samtal digitalt.

Nu har gruppen, genom omröstning, kommit fram till att temat för konstutställningen år 2021 blir Sol och Måne. Temat hämtar inspiration från psalm 7 ur den svenska PSALMBOKEN.

Sol och måne

Lova Herren, sol och måne,
alla stjärnor som han tänt.
Lova Herren, höga himmel
som han över jorden spänt.

Lova Herren, hav som brusar,
dimma, regn och vind och snö.
Lova Herren, träd och stenar,
blomma, blad och minsta frö.

Lova herren, berg och höjder,
bäck och källa, fors och flod.
Lova herren, bin och fåglar,
alla djur i mark och skog.

Lova Herren i hans kyrka.
Han som mitt ibland oss bor.
Allt han ger oss. Han skall skapa
nya himlar, en ny jord.

Text: A Frostenson 1958

En av Sveriges stora psalmpoeter

Anders Frostenson är en av Sveriges främsta psalmpoeter. Inte mindre än 146 psalmer i den svenska psalmboken är hans verk. Anders Frostenson föddes 1906 i Loshults församling i Skåne. Han var verksam som präst i hela sitt liv och även författare. Åren 1949-1971 var han kyrkoherde i Lovö församling i Stockholms län.