Annika Stenvall vid Röda stugan
Foto: Annika Andersson

På vandring genom livet

Nyhet Publicerad

Annika Stenvall är prästen som stormtrivs i Guds fria natur och har under coronapandemin hållit i Onsdagskul – en barngrupp som träffats utomhus vid de gamla husen från Övra Runby gård. Annika kommer även att arrangera en pilgrimsvandring i samband med Valdagen den 19 september 2021.

Annika Stenvall, präst i Eds församling, leder Onsdagskul, en grupp av barn i mellanstadieåldern som träffats utomhus varje vecka under terminstid, för att pyssla, leka och umgås.

Barnen leker gärna aktiva lekar tillsammans och Annika, som är en utpräglad friluftsmänniska, stormtrivs med att vara tillsammans med barnen.
– Ja, men jag lever ju mitt liv utomhus utbrister hon spontant, när jag kommenterar att hon är så solbränd.
Som utpräglad friluftsmänniska trivs hon även med att vandra och hon har hållit flera pilgrimsvandringar genom åren som präst.
– Jag minns särskilt när jag jobbade i Spånga och vi gjorde en vandring där på kvällen. Vi upptäckte en helt annan stad än dagtid, plötsligt blev vi medvetna om naturen!

Bli klok på tron

Under sommaren har Annika hållit två meditativa vandringar vid Eds klockargård och på valdagen bjuder hon in till en längre vandring från Eds kyrka till vallokalen vid Runby skola och tillbaka. Hon kommer även, om omständigheterna tillåter, att ordna samtalsgrupper med det underfundiga namnet Bli klok på tron.
– Det kan tolkas som att man blir klok genom tron eller att man helt enkelt blir klok på vad den kristna tron innebär.

Nu planeras det för gudsjänst, sinnesroandakt, barnkörer, konfirmationsgrupp och ungdomshäng under hösten. Onsdagskul kommer fortsätta att träffats vid Röda stugan och Undantaget, husen som som tillhört Öfre Runeby gård vid Eds församlingsgård.

Köket i Röda stugan har under några år varit uthyrd som konstnärslokal och samlingssalen har använts för samtal och möten. Nu planeras det för att hela huset, precis som på 90-talet, ska användas för barn och ungdomsgrupper i församlingen.

Efter en omfattande och varsam renovering av Undantaget invigdes den år 2011 som ett naturkulturmuseum om de fina markerna i utkanten av Storstockholm, södra Roslagen. Huset används sparsamt av församlingen idag och utställningen hålls intakt.

Du som är intresserad av att ta del av utställningen eller någon av våra verksamheter, hör av dig till expeditionen!