Eds församling Besöksadress: LÖVSTAVÄGEN 6, 19442 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)58891850 E-post till Eds församling

Bibelsamtal i Ed

Vill du läsa bibelns texter tillsammans med andra? Vi för ett samtal kring bibelns berättelser - alla som är nyfikna är välkomna!

Vill du lära dig mer om bibeln, ställa frågor du funderat på? Är du sugen på att diskutera olika förhållningsätt till bibeln och dess tolkning?

Vi träffas ett antal gånger under terminstid kl.18-20 i Eds församlingsgård, Lövstavägen 6, Upplands Väsby.

Träffarna inleds med att vi delar en enklare soppmåltid. Sen läser vi en eller flera utvalda bibeltexter och samtalar om dem tillsammans. Kvällen avslutas med en enkel andakt i stora salen.

Samtalsregler för bibelsamtalen

För att skapa och bibehålla en öppen och tillåtande samtalsmiljö så följer vi vissa regler. Dessa ska hjälpa oss att ge plats åt olika synsätt och tolkningar av texterna.

• Vi talar för oss själva och inte för andra.
  • Var och en deltar utifrån sina förkunskaper.
  • Det är ok att tvivla, det är ok att tro.

Varmt välkomna till Eds bibelsamtal!

Rubriker för vårterminens bibelsamtal.

Vi läser och samtalar om de texter som läses vid nästkommande söndags gudstjänst. På sidan Kyrkoårets texter kan du förbereda dig genom att kika efter vilka texter det är som gäller för veckan. Det finns flera digitala resurser på nätet där du även kan läsa texterna. Vi rekommenderar bibeln.se som ges ut av svenska bibelsällskapet. Självklart kan du även hitta hänvisning till samma texter i psalmboken. År 2017 är det tredje omgångens texter som läses.

Varför tala om bibeln?

- Bibeln. Vad är det för bok? Ska man se det som en livstolkande bok, en kyrkans bok, Guds ord eller en bok om Gud, kanske som en historisk skildring?
- Vad sägs om att föra ett samtal där alla synsätt kan få samsas? säger Anders retoriskt, när han berättar om hur prästerna har tänkt sig upplägget av höstens bibelstudier.
 Anders om han har en önskan att vår församling kan vara en växtplats där människors liv och längtan möts och berikar varandra. Det finns det chans till med bibelbrottning.
- Du kan närma dig bibeltexten som du närmar dig en tavla, förklarar han vidare. Prästen finns där för att tillföra kunskapen om texten, men att fråga prästen eller någon annan vad texten betyder är som att fråga efter en korrekt tolkning av en poetisk dikt.
- Bibeln är en spännande bok med alla sina berättelser och sitt rika persongalleri. Du kan, oavsett tro, få nycklar till självförståelse genom att läsa bibeln.

Bibelsamtal

Eds församlingsgård, Lövstavägen 6.
onsdagar 18.00 – 20.00, se predikotur i lokalpress för exakt datum
Vi går in i värmen och gemenskapen
för att dela mat, samtal och andakt. 18.00 En enklare måltid
18.30 Bibelstudier.
19.45 Andakt.

Eds församling inbjuder till bibelstudier för dig som är nyfiken på att fördjupa dig i bibelns texter och vad de kan säga dig. Studierna vill ge tillfälle till att ställa frågor och få mer fakta kring bibeln men även att ge möjlighet att texterna utifrån dig själv. Det handlar om att hitta din ingång, hitta dig själv i texterna, att närma dig bibeltexten, sedd i sitt sammanhang och med information om bakgrunden.

Församlingens präster delar på ansvaret för bibelstudierna. Bibeln består av flera olika sorters texter, olika genrer, och prästerna väljer ut vilken text som studeras vid varje tillfälle.

Du som vill delta kan komma helt oförberedd. Träffarna inleds med att läsa en text, därefter ger prästen information om bakgrund, betydelser av ord och sammanhang, sen får gruppen dela sina reflektioner i ett samtal.

Föranmäl dig gärna till kyrkoherde Christofer Wilson.

Åsa Enochsson Stjernström

Komminister, Samtal och stöd