I år 2023 är det högst troligt 900 år sedan Hossmo kyrka stod färdig. Stark och trygg nere vid ån. Tänk om väggar kunde tala. Då skulle kyrkans murar ha mycket att berätta.
I 900 år har socknens folk kommit dit och mättat stenarna med sina böner. De har kommit i krig och orostider, i glädje för att döpa ett nyfött barn eller för att viga samman två älskande och för att i sorg följa nära och kära till den sista vilan på kyrkogården. De har kommit för att möta Gud i Ordet och nattvarden, i bönen och tystnaden. Släktled efter släktled.
Också i dag kommer nyblivna föräldrar för att döpa sina barn, nervösa brudpar går altargången fram och sörjande samlas kring kistan. Än idag samlas männsikor varje söndag för att fira mässan tillsammans.
I höst får vi fira en nyrenoverad 900-åring ordentligt och skicka henne in i framtiden.
VARMT VÄLKOMNA ATT FIRA!
JUBILEUMSPROGRAMMET
(alla arrangemangen hålls i kyrkan eller på kyrkbacken om inte annat anges)
SÖNDAGEN DEN 10 SEPTEMBER
- 10:00 högmässa med efterföljande församlingsfest för alla deltagande
- 12:00 guidning i kyrkan av barn, för barn
MÅNDAGEN 11 SEPTEMBER
- 19:00 Kyrkan i den första tiden - 1100-och 1200-talen
Timmermannen och forskaren Karl Magnus Melin om bygget av kyrkan i kristnandets tid och den tidiga medeltiden, då trakten och socknen började tona fram ur det ordlösa förflutna.
MÅNDAGEN 2 OKTOBER
- 19:00 Kyrkan i sångens och bildernas tid - 1300-och 1400-talen
En vesper (musikalisk tidebön och aftonsångsgudstjänst) från medeltidens katolska svenska kyrka, då församlingen inte kunde läsa men sjunga, lyssna och se. Musiker och sångare från Hossmo församling. Professor Lena Liepe vid Linnéuniversitet berättar om konsten som sannolikt prydde alla inre ytor i kyrkan.
MÅNDAGEN 6 NOVEMBER
- 19:00 Kyrkan i brytningens tid - 1500-och 1600-talen
Religionshistorikern Magnus Nyman om reformationen då 500 års romersk-katolsk kristenhet i bygden bytte skepnad till den lutherska – och om förlorarnas historia i vår trakt. Upprorsmannen Nils Dacke slogs bland annat för den traditionella tron.
MÅNDAGEN 27 NOVEMBER
- 19:00 Kyrkan i upplysningens och samhällets tid - 1700-och 1800-talen
Chefredaktör Martin Tunström om den tid då kyrkan stod för all samhällelig välfärd. Fram till 1862 var kyrkan självklar huvudman för vård, skola och omsorg – i 739 år här i Hossmo socken. Endast de senaste 161 åren har välfärden varit ett sekulärt ansvar.
LÖRDAGEN 20 JANUARI
- 15:00 Jubileumskonsert i kyrkan med efterklang och kaffe i Hossmo gård
En av Hossmos stora söner var Kalmarprofilen, regementspastorn och högerriksdagsmannen Valerius Olsson (1862-1954), tillika stor eldsjäl och dirigent i Kalmar Musiksällskap. Här bjuder musiker från musiksällskapet på tidig 1900-tals-musik, med Valerius Olsson själv som musikhistorisk ciceron.