Du som är ny i Sverige

Är du ny i Sverige? Välkommen till Svenska kyrkan! Vi erbjuder dig stöd i det svenska samhället genom gemenskap, aktiviteter och rådgivning.

Svenska kyrkan är Sveriges största kristna trossamfund med uppdraget att värna alla människors rätt till ett värdigt liv. Men du behöver inte vara kristen för att vända dig till oss, vi välkomnar alla oavsett bakgrund, tradition eller religion.

Träffa andra, lär dig om Sverige och träna på svenska språket

Svenska kyrkan är uppbyggd av många församlingar som arbetar lokalt. Församlingarna ger stöd till personer som är nya i Sverige. De erbjuder till exempel träning i det svenska språket, aktiviteter där man träffas och umgås, och individuellt stöd och rådgivning.

Kontakta den församling som finns närmast dig för att få veta mer

Du kan hjälpa dig själv och andra att må bättre

Att tvingas lämna sitt land och befinna sig i en ny situation är en stor utmaning i livet. Det kan leda till både stress och andra svåra påfrestningar. I vår folder kan du läsa om hur vi människor ofta reagerar i svåra situationer och vad man kan göra för att hjälpa sig själv och andra att må bättre.

Ladda ner foldern här

Beställ foldern gratis på andra språk

Behöver du juridisk rådgivning?

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar erbjuder dig kostnadsfri juridisk rådgivning i frågor om asyl, familjeåterförening, svenskt medborgarskap och annat som rör den svenska utlänningslagstiftningen.

Här hittar du rådgivningsbyrån

Get the information in english

Funderar du på att döpa dig?

Svenska kyrkan välkomnar med glädje alla som vill döpas, det gäller även asylsökande. Vi är dock varsamma med dop av personer i asylprocessen. Det handlar om respekt för de följder som bytet av tro kan innebära för individen och respekt för den tidigare trostillhörigheten.

FAQ dop och konversion