Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Digitalt kyrkomöte även 2021

Publicerad

Den första sessionen i kyrkomötet, den 5–8 oktober, kommer att genomföras digitalt även i år. Samtliga 251 ledamöter och de 14 biskoparna kommer att delta, och det blir fri motionsrätt.

Medlemsdialog i Bredåker

Publicerad

En solig vårdag bjöd Svenska kyrkan in till en medlemsdialog utanför Bredåkers kyrka.

Vi är snart framme

Publicerad

Vi är nästan där! Men att nästan vara framme, det är långt ifrån detsamma som att vara framme. Inte minst blir det tydligt när man är ute och åker bil och barnen frågar hur länge det är kvar. Vi är snart framme, alldeles strax, svarar vi. Men ofta är det inte alls alldeles strax. Det kan vara mil och många minuter, ja, kanske timmar eller mer kvar.

”Vem är hon som kommer ur öknen, lutad mot sin vän?”

Publicerad

Texten är hämtad ur Höga Visan som finns i Gamla Testamentet. Höga Visan är kärlekspoesi när den är som vackrast. Den kan tolkas som kärleken mellan Kristus och kyrkan. “Hon” är kyrkan. “Vännen” är Kristus.

Svenska kyrkan i Boden hbtq-certifieras

Publicerad

Som första pastorat i Luleå stift har Svenska kyrkan Boden fått ta emot Regnbågsnyckeln. Ett bevis på att vi har viljan att arbeta aktivt för att vara en mer inkluderande kyrka där alla får plats.

Det som göms i snö

Publicerad

Jag gillar att plocka skräp! Eller kanske jag ska säga att jag ogillar att folk skräpar ner. Nu när all snö försvunnit kan man hitta både det ena och det andra.

"Befriande att slippa hejda den nionde personen"

Publicerad

Den 1 juni anpassas restriktionerna för att bli mer träffsäkra. Bland annat kan 50 sittande personer samlas till gudstjänst inomhus. Med anledning av detta skriver biskop Åsa Nyström till kyrkoherdarna i Luleå stift.

Kallad till Guds rike

Publicerad

”Salig den som får vara med om måltiden i Guds rike”, utbrister en av gästerna som är bjuden till samma middag som Jesus i Lukasevangeliet 14:15. Salig är ett ord som beskriver lycka och lite till, någon som är överlycklig helt enkelt.

Alltid tid för dop

Publicerad

En alltmer populär tradition finner kreativa lösningar under pandemitider.

Nyvigda präster och diakoner

Publicerad

Söndagen den 13 juni hölls diakon- och prästvigning i Luleå och då välkomnades tre präster och fem diakoner till tjänst i Luleå stift. - Det här är både ett slut, och en början, säger Bodensonen Erik Ziewersson, som blir präst i Lycksele församling.

Strandliv, skattjakt och spel – häng med på Sommarkul!

Publicerad

I Harads är samarbetet mellan Svenska kyrkan och den lokala idrottsföreningen en naturlig del av sommarens aktivitetsutbud för bygdens barn och unga. Under två veckor genomförs Sommarkul för yngre barn, med äldre ungdomar som ledare.

Skapelsen inbjuder till ödmjukhet

Publicerad

Utspring för studenter, midsommarfirande och semester, vilken härlig tid för många. Glädje, frihet och nya utmaningar, men också oro och stress. Vi vill så gärna att det blir lyckat och att vädret ska visa sig från sin bästa sida.

Midsommargudstjänst vid församlingshemmet i Harads

Publicerad

Under midsommardagen sökte vi och fann en gudstjänst som genomfördes kl. 12.00 i Harads. Vi hoppade i bilen och styrde kosan mot nordväst. Väl framme vid Edefors församlingshem hade man redan förberett med stolar och psalmböcker utanför den vackra byggnaden. Solen sken från en klarblå himmel och värmde den något svala juniluften.

Anrik ritual på nytt sätt

Publicerad

Den anrika konfirmationen finns nu för tiden i en uppsjö av olika varianter. I Boden erbjuds exempelvis aktivitetskonfa, äventyrskonfa och sommarkonfa. Kyrkfönstret tog ett smittsäkert digitalt samtal med representanter från de olika konfirmationsalternativen.

Gudstjänst med Sommarkyrkan i Gunnarsbyn

Publicerad

Vid vårt besök i Gunnarsbyn söndagen den 11 juli, möttes vi av en landsbygdsidyll i typiskt sommarväder, med ömsom sol, värme och regn.

Olika sorters människor bäst med KU

Publicerad

Vi som jobbar som volontärer inom Svenska kyrkan Boden har intervjuat ungdomarna från Kyrkans Ungdom för att få en bättre inblick i vad det är som lockar dem att samlas och umgås på församlingsgården i stan.

Pärlflickornas återträff

Publicerad

Coronapandemin har sedan våren 2020 satt stopp för pärlgruppens sammankomster. Innan pandemin samlades gruppen varje vecka för att jobba med sina fantastiska pärlbroderier.

En livslång upptäcktsresa

Publicerad

Tre händer med vatten som hälls över ditt huvud samtidigt som orden uttalas, ”Jag döper dig, i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”. Genom dessa ord och dessa händer med vatten är du en av många. Du sätts in i en kedja som sträcker sig tillbaka till de första lärjungarna och sedan fortsätter framåt in i evigheten. Dopet, så enkelt, så snabbt, och samtidigt så mångbottnat och så djupt.

Mariakyrkan har fått ny träskulptur

Publicerad

Mariakyrkan i Sävast har fått ett träd som fångar de flestas uppmärksamhet. Konstnärsparet Tommy och Anki Carlsson har gjort utsmyckningen Björkens visa.

Det här är kyrkovalet

Publicerad

Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar, cirka 21 600 anställda och tusentals och åter tusentals frivilligarbetare. Vart fjärde år hålls det val då drygt 19 400 förtroendeuppdrag ska fördelas. I kyrkovalet 2021 är det 5 miljoner personer som har rösträtt. Det är medlemmar som är minst 16 år gamla på valdagen den 19 september.

Allt har sin tid

Publicerad

"Nystart! Kom i gång efter semestern! Så blir du ditt nya jag!" Nu när vi står med ett ben i sommaren och det andra i kanten av hösten, översköljs vi många gånger av den här typen av glada utrop, ofta via tidningshyllor och i sociala medier. Och visst kan det vara välmenat, men just i år tror jag att vi mest av allt längtar efter att allt ska bli som vanligt.

Nu skickas röstkorten till kyrkovalet ut

Publicerad

Med bara en månad kvar till årets kyrkoval, har röstkorten nu börjat skickas ut till de 4,9 miljoner röstberättigade medlemmarna. Valdagen är den 19 september och alla röstkort ska ha nått fram senast den 1 september.

Förundran!

Publicerad

Har du känt förundran i sommar? Har du tagit dig tid att förundras över livet, över naturen, över människorna du har mött? Jag hoppas att du har gjort det.

Din röst gör skillnad

Publicerad

Den 19 september är det kyrkoval. Då får du som medlem i Svenska kyrkan möjlighet att påverka färdriktningen för Sveriges största medlemsorganisation. Din röst i kyrkovalet ger dig inflytande över hur Svenska kyrkan utvecklas under den kommande fyraårsperioden.

Kyrkan som kulturbärare

Publicerad

För något år sedan fanns det över 100 000 körsångaren i de körer som Svenska kyrkans musiker ledde. Samma år deltog närmare 700 000 personer sammanlagt i de konserter som arrangerades i någon av Svenska kyrkans församlingar. Och kanske är det just musiken vi tänker på när vi ser på Svenska kyrkans roll som kulturbärare i vårt samhälle.

Vad vill du att kyrkan ska göra?

Publicerad

Vi går nu in i hösten med allt vad det innebär. Jag brukar beteckna mig som en höstmänniska, vilket innebär att jag trivs extra mycket med det hösten erbjuder. För många är det en tid för att samla in bär, plocka potatis, eller jaga älg. Andra njuter av höstpromenader, eller får ro att läsa en bok.

Valresultatet direkt på webben

Publicerad

Den preliminära sammanräkningen av kyrkovalet kommer gå att följa löpande på webben under valnatten. Drygt 300 000 personer i Norrbotten och Västerbotten har möjlighet att göra sin röst hörda på söndag, när Svenska kyrkan går till val.

Preliminärt valresultat i Svenska kyrkan Boden

Publicerad

Nu är den preliminära sammanräkningen av kyrkovalet klar i Svenska kyrkan Boden. I kyrkofullmäktige tappar Kyrkans Väl i Bodens pastorat (KviBP) två mandat till den nya nomineringsgruppen Bodenalternativet i Bodens pastorat (BBp) som därmed tar två mandat. För övriga nomineringsgrupper är mandatfördelningen däremot oförändrad från föregående kyrkoval.

Jag räcker till som jag är

Publicerad

Dagens samhälle är prestationsbaserat. Allt handlar om hur mycket du lyckas prestera på olika områden. Du ska vara bäst på arbetet, på gymmet, i dina relationer, som förälder osv. Det viktiga är att du gör ditt bästa, och att ditt bästa absolut inte är sämre än någon annans. 100 % på alla fronter, hela tiden!

Jesus på skattjakt

Publicerad

I bibeln berättas det om en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar skatten, och går i väg och säljer allt han äger för att kunna köpa åkern där skatten ligger begravd.

En levande by kräver en levande kyrka

Publicerad

För projektet Kultur Nord i Harads är kyrkan ett självklart val som lokal för konst- och hantverksutställningar. - Kyrkan är en naturlig samlingspunkt, en arkitektoniskt vacker byggnad med plats för fria tankar, säger Charlotta Lennartsdotter, en av projektledarna i Kultur Nord.

Svenska kyrkans diakonala arbete värt 1,5 miljarder kronor

Publicerad

Analysföretaget Ramboll har fått i uppdrag av Svenska kyrkan att genomföra en studie av diakonins samhällsekonomiska bidrag. I rapporten framgår att Svenska kyrkans sociala arbete har ett årligt samhällsekonomiskt värde på 1,5 miljarder kronor, och det diakonala arbetet i Svenska kyrkan Boden lyfts som ett gott exempel.

Min musik fyller ett behov

Publicerad

Under sommaren har musikern Nina Sandell hållit två konserter Bodens kyrkor. Hon bor i Hortlax utanför Piteå men återvänder så ofta hon kan för att framträda i Boden.

Möt Bodenförfattaren Lennart Oinas

Publicerad

Många av Kyrkfönstrets läsare går kanske och när på en författardröm. Vi har träffat Lennart Oinas, Bodenförfattaren som bokdebuterade i mogen ålder.

Väg med mål och riktning

Publicerad

FN-dagen firas som flaggdag i Sverige den 24 oktober. En dag som har firats sedan 1948 för att minnas då några utav världens länder efter andra världskriget tog sikte på att åstadkomma världsfred.

Fototävlingen - de vinnande bidragen!

Publicerad

Sommarens fototävling “Magiska stunder” handlade om minnesvärda och unika ögonblick. Nu har en jury utsett de vinnande bidragen, som kommer att publiceras i en fotokalender till förmån för Act Svenska kyrkans internationella arbete.

Till minne av dem som gått före

Publicerad

Sorgen och saknaden bleknar med åren, men kan plötsligt infinna sig igen genom en smak, en doft eller något annat. För mig är det ”Härlig är jorden”.

Döden tänkte jag mig så

Publicerad

Döden, döden. Det sägs att så inledde Astrid Lindgren telefonsamtalen med sina systrar för att ha ämnet avklarat. Hon var ovanlig eftersom hon kallade döden för dess rätta namn. Men det kanske du också gör?

Nu släpps alla författarsamtal från bokmässan

Publicerad

Drygt 70 aktuella författare gästade Svenska kyrkans Se människan-scen på årets bokmässa i Göteborg. Nu finns alla samtalen tillgängliga som film och podcast på Svenska kyrkans webbplats.

Gemenskap och samverkan

Publicerad

Glesbygd, landsbygd, obygd, vildmark, avfolkningsområde. Kärt barn har många namn. Att bo och verka på landsbygden har blivit populärt. Många söker sig till landsorten, dels för lägre bostadspriser, dels för ett lugnare tempo och närheten till naturen. En viktig faktor är att det finns förskola, skola, butik, och andra aktiva aktörer. 

En plats med värme, kärlek och närvaro

Publicerad

Hela Människan – RIA Oasen har nu hunnit bo in sig i Johanneskyrkan. Sedan drygt ett år tillbaka leds verksamheten av Johan Öqvist. Han hoppas att alla som vill ska kunna träffas där och fira både advent och jul tillsammans.

Inget krav på vaccinpass för gudstjänst i Boden

Publicerad

Från den 1 december gäller nya bestämmelser vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där antalet deltagare inomhus är fler än 100 personer. Arrangörer kan nu antingen välja mellan att använda vaccinationsbevis eller andra särskilda smittskyddsåtgärder. 

Adventstid

Publicerad

När jag frågar barnen jag möter om de vet vad ordet advent betyder får jag ofta svaret att vänta. Det är inte så konstigt eftersom adventstiden med adventsljus och julkalender väldigt påtagligt är en nedräkning till att jultomten ska komma för barnen. Förväntan och längtan byggs upp och blir nästan outhärdlig innan julafton.

Ibland måste man bara våga

Publicerad

Våga bryta upp, även om det innebär ovisshet. Våga lämna det trygga, och välbekanta, för att beträda nya, otrampade stigar. Även om det kostar på.

Jourhavande präst har extraöppet under jul och nyår

Publicerad

På grund av pandemin har stora helgfiranden blivit annorlunda de senaste två åren. Men även under normala förhållanden kan jul- och nyårsperioden bli smärtsam, kanske på grund av ofrivillig ensamhet, sjukdom och annat som gör att firandet inte blir som det brukar. Därför rustar nu Jourhavande präst för extraöppet under storhelgerna.

En hälsning i juletid

Publicerad

- Ta hand om er. Ta hand om era nära och kära, uppmanar kyrkoherde Hans Johansson i sin julhälsning till alla bodensare.

Lena leder lärlingar vid orgeln

Publicerad

Visste du att en del av kyrkomusikernas yrke också innebär elevverksamhet? Svenska kyrkan Bodens organist Lena Stenlund har i dagsläget fem elever. Äldst är Wille Dahl som går på gymnasiet, och även sommarjobbade med Lena i somras.