Många sätt att hedra de dödas minne under allhelgonahelgen

Pressmeddelande Publicerad

Under allhelgonahelgen söker sig tusentals människor till landets kyrkogårdar för att minnas sina avlidna nära och kära och tända ljus. I år kan detta kännas extra viktigt för många, samtidigt som det på många håll kommer att se annorlunda än vanligt. Svenska kyrkans församlingar förbereder sig för en allhelgonahelg där aktiviteterna sker på ett ansvarsfullt sätt. Jourhavande präst har öppet dygnet runt under helgen.

Svenska kyrkans församlingar följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar sina aktiviteter under allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning. Exempelvis väljer en del församlingar att hålla flera mindre minnesgudstjänster för att undvika köer och trängsel. På andra håll blir årets gudstjänster helt digitala. På församlingarnas webbplatser finns information om vilka lokala anpassningar som gäller.

-  Allhelgonahelgen är en viktig tid då sorg och saknad får ta utrymme och där ljuständningen symboliserar hoppet om att döden inte har sista ordet. Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra de dödas minne även det här annorlunda året, säger Cristina Grenholm, präst och kyrkosekreterare vid Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala.

Svenska kyrkan på nationell nivå har tagit fram ett antal generella råd inför helgen:

- Besök kyrkogård och minneslund och tänd ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Det är säkrare än att gå dit under veckoslutet.

- På Svenska kyrkans webbplats kan du kan tända ljus digitalt och även be en bön i  bönewebbens särskilda allhelgonarum

- Titta gärna på din församlings webbplats för att se vad som erbjuds under allhelgonahelgen. Församlingarna anpassar aktiviteterna utifrån sina lokala förutsättningar.

- Om du besöker en kyrka eller kyrkogård så respektera och följ vänligen anvisningarna från personalen för att förhindra smittspridning.

- Tänk på att resan till och från kyrkan också innebär risk för smittspridning. Välj färdmedel med omdöme och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

- Ett alternativ är att minnas sina nära och kära genom att tända ljus hemma, ha kontakt med närstående och delta i digitala minnesgudstjänster.

På lördagen den 31 oktober sänder TV4 också Nationell minneshögtid i coronatid från Uppsala domkyrka, i närvaro av kungaparet, talmannen och statsministern.

Jourhavande präst håller också extra öppet under allhelgonahelgen och nås via 112 från fredag 30 oktober klockan 17.00 till måndag 2 november klockan 06.00.
 

 

Kontakter

Svenska kyrkans pressjour

+46 18 16 94 75

Martin Larsson

Pressekreterare

070-609 86 89

Bilder

Årets allhelgonahelg blir annorlunda och församlingar anpassar sina aktiviteter och erbjuder alternativ för att undvika smittspridning. Foto: Peter Ebbesson/Ikon.
Årets allhelgonahelg blir annorlunda och församlingar anpassar sina aktiviteter och erbjuder alternativ för att undvika smittspridning. Foto: Peter Ebbesson/Ikon. Öppna högupplöst bild