Svårt att få stödet att räcka när Syrienflyktingarna blir allt fler

Nyhet Publicerad Ändrad

Flyktingarna från Syrien i tältlägret Za’atari i Jordanien klarade vintern bättre tack vare gasvärmare i tälten. Nu är vintern äntligen över och livet kan bli något lättare. Men för konflikten i Syrien finns ingen ljusning. Allt fler flyktingar kommer till Jordanien, resurserna blir allt mer ansträngda och säkerhetsläget allt svårare.

Stöd Syrienflyktingarna i Jordanien direkt! Tack för din gåva!

När 25-åriga Salwa kom till flyktinglägret Za’atari tillsammans med sin bror och mamma var vintern i antågande. Med stöd från Svenska kyrkan har ACT-alliansen arbetat hårt för att ge de nyanlända flyktingarna tillgång till varma kläder och vinterbonade tält med en liten utbyggnad för matlagning:

– Förut var det nästan farligt att laga mat, men nu har vi kunnat flytta ut våra saker till utbyggnaden och börjat laga maten där. I utbyggnaden av aluminium är det mycket säkrare att hålla på med matlagningen än i tältet, berättar Salwa samtidigt som hon ordnar med kokkärlen.

Gasvärmarna gjorde det enklare att klara vintern för flyktingarna, och nu är vintern över. Värmen stiger och på dagarna kan det nu bli omkring 25 grader i hela Jordanien, men nätterna kan fortfarande vara kalla. Snart kommer sommaren som kan bli olidligt varm.

Kulorna ven över huvudet
Tillsammans med sin 14-åriga bror Mohammed och deras mamma Fatima flydde Salwa hemstaden Daraa i Syrien och vandrade en mil till fots innan de nådde gränsen mot Jordanien. Mohammed berättar att kulor ven över huvudet under flykten.

– Trots att vi varit här länge nu väntar vi bara på att få återvända hem igen, säger Salwa medan tårar fyller hennes ögon.

Antalet flyktingar bara ökar
Precis som Salwa längtar många efter att få återvända hem, men konflikten i Syrien ser inte ut att gå mot en lösning. Antalet flyktingar ökar konstant och situationen är ansträngd både i flyktinglägren och i de omkringliggande samhällen som tar emot många flyktingar.

Hälsoläget är kritiskt
Särskilt kritisk är hälsosituationen bland flyktingarna och bristen på försörjning som gör flyktingarna beroende av matutdelning. En annan utmaning är den stora frustrationen som flyktingarna känner.

Delaktighet ska motverka upplopp
Upplopp i flyktinglägret Za’atari har orsakat stora problem ända sedan i höstas. ACT-alliansen har med Svenska kyrkans stöd anställt en psykosocial specialist som nu är på plats i Jordanien och som kommer att arbeta för att alla insatser i lägret ska planeras och utföras tillsammans med flyktingarna.

– Upploppen handlar främst om att behoven är så stora samtidigt som resurserna blir allt mer begränsade när antalet flyktingar ökar. Människor måste få vara med och påverka och få tydlig information om hur planerna ser ut framåt, berättar Ingrid Norrman, handläggare för Svenska kyrkans katastrofstöd i Jordanien.
Ulrika Lagerlöf