Ny metod att prata om film

Nyhet Publicerad Ändrad

Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö bjöd på mängder av bra och angelägen film i förra veckan. Svenska kyrkan delade ut pris till bästa ungdomsfilm och höll även ett seminarium om hur man kan samtala kring film.

2013-03-18

På seminariet var vi drygt femton personer som skulle tala om filmen vi nyss sett tillsammans. Den italienske regissören Bertoluccis senaste film, som fått den engelska titeln Me and You, försåg oss med en sprängfylld psykologisk härva.

Filmen handlar om en fjortonårig pojke som tänker tillbringa en vecka i hemlighet i källaren istället för att åka på klassens skidresa. Halvsyster med drogproblem dyker upp och veckan blir inte som någon av dem tänkt sig.

Man vill ju gärna verka lite klok och beläst och slänga sig med eleganta referenser från filmhistorien. På seminariet Tala film- tala liv slipper vi det. Här handlar det inte om att analysera och recensera utan snarare att spegla sig själv i filmen genom att dela tankar och erfarenheter och lyssna på varandra. Det är mycket lättare och ger en helt annan dimension till filmen. Metoden har utarbetats av Annika Broman och Ylva Leitzinger.

Upplägget är enkelt. Varje person i gruppen ska i turordning berätta om 1) vilken känsla man har efter filmen, 2) vilken person i filmen som berörde, 3) vilken scen som dröjer kvar. Det är samtalets tre nycklar.

– Det fina är att det alltid går att leka med metoden och anpassa efter grupp eller omständigheter, säger Annika Broman.

Några personer i seminariegruppen har använt metoden tidigare. ”Funkar bra när man arbetar med ungdomar. Metoden ger en ingång till samtal utan prestation”. ”Ungdomar fastnar lätt i omdömen som bra eller dålig film. Det slipper man med den här metoden”.

– Det är viktigt att man talar utifrån sin egen upplevelse, och man ska inte behöva kunna något innan. Med yngre barn börjar vi med att man får göra en målning innan man berättar om sin upplevelse. Vi har märkt att man annars lätt färgas av andras känslor och hakar på varandra. Det gäller för övrigt ofta med vuxna också, säger Annika Broman.

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se

Tala film Tala liv
Metoden prövades för första gången 2004 på Göteborgs filmfestival. Materialet har tagits fram av Svenska kyrkan och Sensus och får kopieras fritt.
Ladda ner materialet genom att klicka här.