2013-03-18
– Filmen vi valde innehåller mycket liv och tar upp de stora frågorna om liv, död, förlust samtidigt som den speglar både sociala och klassperspektiv. Den slänger ut frågor utan att besvara dem åt oss. Det är fint när filmer inte alltid måste knyta ihop säcken, säger jurymedlemmen och regissören Martin Högdahl, som vann pris förra året för sin film Isdraken.
– Filmen stack ut, ett skickligt hantverk med en genuin historia om svårigheten att vara människa i en oförutsägbar värld men där man ser hopp och ljus, säger jurymedlem Annika Nilsson.
I juryn ingick, förutom Martin Högdahl även teolog och komminister Beatrice Lönnqvist som juryns ordförande, programledare Kakan Hermansson och församlingspedagogen Annika Nilsson från Husie och Södra Sallerups församling i Malmö.
– Jag känner inte till så mycket om filmpriset men tycker det är otroligt att den Svenska kyrkan verkar väldigt progressiv och engagerad och dessutom har ett särskilt filmpris. Att biskopen var där personligen och delade ut priset och att hon dessutom är kvinna tycker jag är otroligt, det skulle inte hända i Storbritannien, säger Rufus Norris.
– Jag är väldigt hedrad, det är fantastiskt, och roligt att dessa frågor uppmärksammas. Filmen handlar om att vara ung i dagens samhälle och till viss del om beskydd. Utanför familjens beskydd fungerar inte nätverken i samhällsstrukturen som de ska. Tidningarna rapporterar väldigt snabbt om våld bland ungdomar och så vidare, samtidigt drar regeringen in alla ställen dit unga kan gå. Istället för att spela bordtennis eller dansa så får de sitta ute i en park eller liknande. De måste ju vara någonstans. Jag har själv en sextonårig pojke och är väldigt engagerad i frågorna, säger Rufus Norris.
Pristagaren, regissören Rufus Norris var inte på plats eftersom han var mitt uppe i arbetet med en ny pjäs, men vi ringde upp honom i hans hem och gratulerade.
Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se