De vill lära sig mer om hur kyrkan fungerar i Sverige. Nu är de för första gången långt hemifrån. På egna ben mitt i ett virrvarr av nya intryck.
– Jag har alltid velat åka på ett utbytesprogram, men jag hade inte haft råd att åka själv, säger Anelise Girardi, 22.
– Det är tack vare kyrkans utbytesprogram som vi är här. Jag sökte för att jag alltid velat resa och möta andra människor. Jag är mycket nyfiken, säger Elisa Pinheiro Schrader, 19.
Det är båda långt hemifrån för första gången. I tre månader ska de stanna i Sverige, varav hälften av tiden i Lunds stift. Vi träffas när de är på besök i Lund. Här har de varsin värdfamilj, vilket ger trygghet.
– Men jag känner ändå hemlängtan. Det känns ensamt. Språket är annorlunda, maten… Det är svårt att vara hemifrån, säger Anelise.
Vad hoppas ni lära er av utbytet?
– Jag vill lära mig hur kyrkan fungerar i vardagen, säger Elisa.
– Jag tycker att jag märkt att vi har mer fördomar hemma. Här behandlar man varandra mer som jämlikar. I Brasilien är det till exempel svårt att diskutera homosexualitet, säger Anelise.
– Och det är stor skillnad mellan fattig och rik hemma. Det finns fördomar åt båda hållen, säger Elisa.
En skillnad de redan reagerat på är att de inte mött så många ungdomar i kyrkan i Sverige.
– Det finns många barn och många äldre, men var är de unga? undrar Anelise.
– Hemma är vi många unga som arbetar i kyrkan. Vi kommer ofta på lördagen och sover över till söndagen då det är gudstjänst. Vi stannar hela söndagen också. Vi är 130 unga i min grupp.
Vad gör ni i kyrkan hela helgen?
– Vi pratar, sjunger, spelar instrument, spelar volleyboll, fotboll. Ibland gör vi inget alls. Men vi har alltid grupp för unga på lördagar. Ibland har vi fantasy-party. Då dricker vi juice eller vatten, men det är himla roligt ändå, säger Anelise.
Vad visste ni om Sverige innan?
– Jag visste att det var ett i-land och att den lutherska kyrkan är den största här. Jag visste inte så mycket om landet och ville lära mig mer, säger Elisa.
– Jag har läst mycket om Sverige på internet, men man vet ju inte om det man läser stämmer, säger Anelise.