Konfirmander står i en ring, omgivna av grönska

Konfirmation

Vill du hänga, skratta, prata om livet och Gud, leka, fundera, åka på läger, tävla och göra massa annat kul? Ta då chansen att konfirmeras.

Följ med på en inre upptäckstfärd

Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

 ”Något av det roligaste jag gjort” säger många om sin konfirmationstid.

Tillsammans med kompisar får du fundera över vad du egentligen tror, tycker och tänker och göra nya roliga upplevelser. Tillsammans går vi på en inre upptäcktsfärd. Kanske kommer du att lära känna dig själv bättre? Kanske kommer du att uppleva Gud? Det viktiga med konfirmandtiden är dina funderingar.                     

Alla som vill kan vara med i konfan. Du behöver inte vara döpt för att börja och du behöver inte kunna en massa om kyrkan. Du kan prova några gånger och se.

För dig som är född 2009, eller tidigare, finns två olika konfamöjligheter på Tjörn - Sydvästen och Vallagruppen.

Vad kommer vi göra?

Några saker är gemensamma för alla konfirmander oavsett vilken grupp du väljer:

  • Åka på läger och utflykter.

  • Delta i minst 12 gudstjänster.

  • Vara med på två gemensamma lördagar med alla Svenska kyrkans konfirmander på Tjörn - julkrubbevandringen och påskvandringen.

Grupperna leds av församlingspedagoger, diakoner och präster. Det kan också finnas ideella unga ledare som själva konfirmerades för något år sedan och som vet hur det är att vara konfirmand.

Hur anmäler jag mig?

  • Anmälan till årets grupper är stängd.

  • Det kostar inget att delta.

  • Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Ulrica Fransson, huvudansvarig för konfirmandarbetet. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Särskilt stöd

En del av oss är på grund av olika synliga eller osynliga funktionsvariationer och handikapp i behov av särskilt stöd. Kontakta pedagog Ulrica Fransson så hjälper hon till med en konfirmationsundervisning som passar just dig.

Grupper på Tjörn: 

Grupp Sydvästen

Vi ses varannan torsdag i Rönnäng och Skärhamn. Start 14 september 2023, anmälan är stängd.

Några ungdomar sitter på golvet och ritar.

Vallagruppen

Vi ses onsdagar och söndagar i Myggenäs och Valla. Start 22 november 2023, anmälan är stängd.

Behöver jag vara döpt?

Du behöver inte vara döpt för att vara med i en konfirmandgrupp. Eftersom konfirmationen i sig betyder att du bekräftar (konfirmerar) ditt dop så behöver du däremot döpa dig innan konfirmationsgudstjänsten. 

Dop av konfirmander sker ofta i samband med läger, eller vid en dopgudstjänst tillsammans med din familj eller dina vänner. Du bestämmer själv tillsammans med prästen vad som passar dig bäst.

Dopet visar att du är en del av en gemenskap som sträcker sig över hela jorden. Svenska kyrkan godkänner alla kristna samfunds dop. Är du inte döpt och döps under konfirmandtiden, så betyder det att du samtidigt blir medlem i Svenska kyrkan.

Går det att konfirmera sig med en annan årskull?

Har du kompisar som är ett år äldre, och vill konfirmeras tillsammans med dem?
Kontakta pedagog Ulrica Fransson, så ser vi om det går att lösa. 

Läger vid havet

Fler grupper att välja mellan i landet

Om inte konfirmandgrupperna på Tjörn skulle passa dig i tid eller urval finns det grupper i hela landet. Nedan hittar du en webbsida där du kan söka grupper på andra platser inom Svenska kyrkans olika församlingar. 

Hitta konfirmation

Sök efter en konfirmationsgrupp som passar just dig.

Konfirmation

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Kors mot solnedgång

Vuxenkonfirmation

För dig som inte konfirmerades när du var 14-åring men är nyfiken på kristen tro.

Huvudansvarig för konfirmandteamet är: