Therese Hillgrund och Jonas Persson citypräster Malmö
Foto: Andrea Kollmann

Cityprästerna öppnar kyrkorummet

Nyhet Publicerad Ändrad

Två präster arbetar särskilt med att fånga upp och ta tillvara på stadsbefolkningens frågor och behov. S:t Johannes församling i Malmö har fokus på att möta stadsmänniskan där hon är och öppna kyrkorummet så mycket det bara går.

2013-01-24

S:t Johannes ligger i hjärtat av stiftets största stad Malmö med en relativt färsk tågstation rakt framför porten. Förutom att en strid ström av pendlare rör sig runt kyrkan varje dag har den nya stationen skapat en ny central plats att stiga av på och besöka. Det är ett guldläge som är få kyrkor förunnat.

St Johannes och Triangelstationen Malmö 2013
Triangelns tågstation rakt framför kyrkporten Foto: Andrea Kollmann

Det visar sig i besöksstatistiken som har fördubblats på ett par år. Kyrkan hade förra året 24 000 besök och då räknar man inte in de trogna gudstjänstbesökarna, konsertpublik, körsångare eller andra församlingsgrupper. Många slinker in, söker en stunds stillhet, turistfotograferar, ber och de flesta tänder ett ljus.

– Det ger fantastiska möjligheter med ett sådant centralt läge. Vi är en levande kyrka som ska möta människor där de befinner sig, oavsett frågor, säger Therese Hillgrund, vikarierande citypräst.

Två av församlingens fyra prästtjänster är speciellt inrättade för att möta förändringarna i stadsbilden. I praktiken är alla fyra citypräster eftersom de arbetar integrerat. Cityprästen och kyrkokaplanen har dock ett särskilt uppdrag för att möta och fylla det urbana folkets behov och frågor. Kyrkokaplanen arbetar till exempel med kyrkorummet.

– Kyrkorummet är vår stora tillgång och grundtanken är att vi vill befolka kyrkan och flytta över så mycket av vår verksamhet som möjligt till den. Ju mer verksamhet som ryms desto mer välkomnande fungerar lokalen, säger kyrkoherde Jonas Persson.

Ofta är de i församlingshemmet, men tanken är att flytta över all verksamhet till kyrkan på sikt. Idag håller de seminarier en söndag i månaden, man kan slinka in på en kravlös afterwork var fjärde tisdag , varannan fredag arrangeras nattkyrka med musik och andakt fram till midnatt, de har filmklubb med djuplodande diskussioner, sopplunch  och föreläsningar.

– Många får en aha-upplevelser när de ser att Svenska kyrkan kan vara det här också. Det är lätt att gå på konsert och tända ljus, och våra arrangemang hjälper folk att få ett smakprov och ta steget mot sin längtan, säger Therese Hillgrund, vikarierande citypräst.

Citypräster St Johannes Malmö
Foto: Andrea Kollmann

Vill du veta mer om S:t Johannes verksamhet, se deras hemsida: www.svenskakyrkan.se/sanktjohannes

Andrea Kollmann