Lucia 2022 i Skarpnäcks församling

I midvinterns mörka tid lyser luciafirandet upp med ljus och musik!

För dig som vill komma till kyrkan:

Söndag 11/12 14.00 Lucia i Markuskyrkan med församlingens yngsta barnkörer: Markuslejonen & Minisar. Medverkar gör också Erik Sunnerstam, flöjt och Åsa Schmidt, musiker.

Söndag 11/12 17.00 Lucia i Markuskyrkan med de lite äldre barnkörerna
Markus Tweens, Barnkören, Diskantkören, Miniorer och Storisar. Medverkar gör också Erik Sunnerstam, flöjt och Joel Bjelkeborn, musiker. 

Kostar inget men vi tar upp kollekt till Svenska kyrkans julkampanj: Bryt en tradition. Öppet för alla men kom i tid för det kan bli fullt!

För dig som vill fira lucia hemma:

Tisdag 13 december 2022
SVT2 07.00 Luciamorgon från Gräfsnäs
Vi möter morgonen med luciatåg på Gräfsnäs slottsruin vid sjön Antens strand, utanför Alingsås. Medverkar gör lucia Clara Dahl och Brunnsbo, musikklasser, Alingsås Musikteatersällskap samt solisterna Lovisa Samuelsson, cello och gitarr, Daniel Andersson på kontrabas, Ella Wennerberg, trombon och Bruno Coimbra Faria, flöjt. 

Vem var lucia? 

Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.

I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen. Lucia blev förmodligen dödad år 304 under kejsar Diocletianus förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20–25 år.

Lucia bröt mot förväntningarna

Lucia bröt mot förväntningarna att hon skulle lyda och underkasta sig. Än idag kämpar många flickor mot normer och traditioner som fråntar dem deras rättigheter. Låt årets luciafirande bli en manifestation för alla flickors rätt till ett värdigt liv! Var med i kampen för varje flickas rätt till ett värdigt liv, och läs mer om Act Svenska kyrkans arbete och julinsamling här.

Tack Gud för Lucia, som älskade Kristus och inte fruktade kejsarens makt. Låt nu ljusen, sångerna och stämningen göra oss öppna för den godhet som är starkare än ondskan i världen. Kom med det ljus som skingrar mörkret inom oss. Tack för att du vill vara oss nära.

Ur bönboken Tradition och liv