Patrik Sjöberg
Foto: Andrea Kollmann

Patrik Sjöberg: Sexuella övergrepp finns där barn finns

Nyhet Publicerad Ändrad

"Pedofiler rör sig inte på ålderdomshem utan finns på platser där barn finns. Det gäller även kyrkan", säger Patrik Sjöberg som medverkade på Lunds stifts utbildningsdag den 15 november 2012 ”Vad gör vi nu? Förebygga och bemöta sexuella övergrepp.”

2012-11-28

I dialog med före detta friidrottskollegan Maria Akraka berättade han om de övergrepp han utsattes för som barn av sin tränare och styvfar. Det började med att tränaren gav Patrik massor av positiv uppmärksamhet och han såg vad Patrik gick för i höjdhopp.

– Pedofiler arbetar på olika sätt, några kör med hot, andra spelar den schyssta, den som ger presenter. Viljo (Patriks tränare, red anm) var den snälle, dessutommin mammas pojkvän och jag hade för övrigt inga referensramar, sa Patrik.

Patrik fick tidigt klara sig själv och hade inga stabila vuxna omkring sig. Han strulade, tänjde på alla gränser, bråkade i skolan och skickades till friidrottsträning som ”straff” av sin gympalärare. Det blev en vändpunkt. Här fanns plötsligt en vuxen som ägnade sig helt och hållet åt barnen, särskilt åt Patrik. Det var kul, gav goda resultat och snart var det dags för tävling i Malmö.

– Det var där övergreppen började, jag var tio år och minns att jag tänkte ”det här händer inte”. Jag förstod att det inte var riktigt, men som barn har du inget att sätta emot.

Hur kan vi se, vilka är signalerna?

– När en tränare eller ledare favoriserar och gallrar ut vissa barn, eller om en vuxen tar egna initiativ till att träffa ett barn, då är det skäl att börja undra. Och rykten och prat har ofta en grund. Man måste stanna upp och fundera och våga konfrontera.

Sexuella övergrepp sätter spår som aldrig går ur.

Sexuella övergrepp sätter spår som aldrig går ur. Många gömmer det långt inne i sig själva för att slippa minnas. För Patrik tog det trettio år innan han var redo att berätta. Han skrev boken Det du inte såg 2011, föreläser i dag runtom i landet och arbetar aktivt för Bris.

– Vi måste hitta lösningar så att det blir lättare för barn att bli trodda. Och vi måste arbeta aktivt för att hitta personerna så att de inte har möjligheter att ge sig på barn. Det finns brott som är eleganta och tjusiga och som man kan beundra. Men att förgripa sig på barn…de är monster. För mig är det omöjligt att förlåta, säger Patrik Sjöberg.

Andrea Kollmann

Kontaktpersoner: sexuella trakasserier

Som Lunds stifts kontaktpersoner har vi tystnadsplikt. Har du funderingar, tvivel eller misstankar kring sexuella trakasserier eller övergrepp är du välkommen att kontakta oss.

Mats Berg
administrativ chef, S:t Staffans församling