Brister i infrastruktur förstärker konflikten
Underutvecklingen av Jonglei förstärker konflikterna och förvärrar effekterna av våldet. I Pibor finns till exempel endast ett sjukhus som ska ta hand om 160 000 invånarna. Det råder också en enorm brist på såväl skolor som jobb. Plundrarna har till råga på allt utökat sina attacker med att förstöra skolor, sjukstugor, vattenförsörjningssystem och bostadshus i byarna. Åkermark har bränts och boskapen stulits.
Över hela Jonglei räknar FN med att cirka 140 000 människor behöver stöd, varav tiotusentals är på flykt i sitt eget land och beroende av hjälporganisationer för sin överlevnad.
Själsliga sår läker långsamt
Behovet att mat, vatten och tak över huvudet för 10 000-tals människor i Sydsudan är uppenbart. Men alla de som tagit flytt bär med sig trauman och minnen de måste få hjälp att bearbeta. Det är en alldeles särskild utmaning.
Justin Mokili Elias är fredsarbetare för Lutherska Världsförbundet, LWF. Han hävdar att den senaste våldsvågen innebär betydligt mer än vanliga boskapsstölder. Det här handlar om hat mellan olika folkstammar. Justin har mött många människor på flykt i Sydsudan.
− Människorna är oerhört traumatiserade. De lever i ständig fruktan och behöver psykosocialt stöd för att hantera sin skräck och ha en chans att möte de utmaningar livet ställt dem inför, säger han.
Du kan hjälpa till
Tack vare alla generösa givare kan Svenska kyrkan hjälpa sydsudaneserna på flera olika sätt. Förutom verksamheten bland flyktingar i landet pågår det långsiktiga utvecklingsarbetet där kyrkan stödjer olika projekt som ska stärka invånarna i byarna och hjälpa till att bygga upp landet.
I bland annat Jonglei drivs ett integrerat landsbygdsprojekt med flera olika komponenter. Man satsar till exempel på utbildning för barnen genom att bygga klassrum och ordna fortbildning för lärarna. Lärare och föräldrar får hjälp att organisera sig för att tillsammans förbättra barnens skolsituation. Dessutom satsas extra på att stärka flickors självförtroende och få dem att känna sig lika mycket värda som pojkarna.
Få makt över vattnet
Det finns gott om vatten i Jonglei, men det är inte alltid rent vatten. Med hjälp av gåvor från Svenska kyrkans givare kan människor i byarna borra egna brunnar för färskvatten eller information om hur man kan spara regnvatten till de torra månaderna. Utbildning i hygien- och vattenfrågor för att förebygga sjukdomsspridning är ytterligare en viktig punkt på programmet.
När de stora regnen kommer svämmar floderna över, dränker åkermark och gör vägarna oframkomliga. Med kunskap om hur man bygger dammar kan människorna i Jonglei lära sig kontrollera vattenflödena och dra fördel av dem. Översvämningarna blir inte lika kraftiga och jordbruksproduktionen tryggare.
Att bygga fred från grunden
En förutsättning för att Sydsudan ska kunna utvecklas och bli ett tryggt hem för sina invånare är att man får leva i fred. Svenska kyrkan stödjer därför projekt som på olika sätt arbetar för att få människor att mötas och börja prata med varandra.
Ett sätt är att arbeta med ungdomar i de olika folkgrupperna. Låta dem mötas över gränserna genom till exempel olika sportaktiviteter. Förhoppningen är att de unga i Sydsudan ska kunna komma bättre överens än deras föräldrar har gjort.
Men det handlar inte bara om ungdomar. Det är viktigt att även få dem som sitter på den reella makten att mötas och prata med varandra. Därför anordnas fredskonferenser där de olika byarnas byäldste eller byråd möts för fredliga samtal. De religiösa ledarna är viktiga aktörer i detta, de har folks förtroende och är vana att prata om försoning och fred.
Ditt stöd behövs
Målet med arbetet i Sydsudan är att hjälpa människorna att lösa de konflikter som så länge hotat människors trygghet och att samtidigt ge människorna i landet de redskap de behöver för att själva kunna utveckla sitt land och bygga en ljus framtid - utbildning, jämställdhet, hållbart jordbruk och nedgrävda stridsyxor. Och det är dina gåvor som gör det möjligt.
Susanne Folin, Frilansskribent
2012-11-21