Drop-in dop vid Risinge prästgård
Foto: Johan Tell

Dop

Det är vanligast att man döps som litet barn men även ungdomsdop och dop i vuxen ålder förekommer i kyrkan. Boka tid på hemsidan.

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus.
Ett dop kan äga rum i samband med en ordinarie gudstjänst i kyrkan, en enskild gudstjänst i kyrkan eller t.ex. i bostaden eller trädgården.

För att boka dop kontakta församlingsexpeditionen på telefon: 0122-857 00 eller via nedanstående funktion. Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta församlingsexpeditionen via tel. eller mejl finspangs.forsamling@svenskakyrkan.se

 

HITTA LEDIGA DOPTIDER

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. 
    Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något?
    Kontakta församlingsexpeditionen på 0122-857 00 eller finspangs.forsamling@svenskakyrkan.se 
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Om ni önskar döpa fler på samma tid så fyller ni i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • När bokningen skickats till oss, gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse.
  • Det finns möjlighet att låna dopklänning.
  • Med reservation för eventuella ändringar vad gäller bemanningen (präst och musiker).
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Frågor & svar

Finns det möjlighet att hyra lokal för dopfika?

Det finns möjlighet att låna lokal i Hällestad församlingshem, Mariagården eller Rejmyre församlingshem för dopkalas som bokas i samband med dopet. Läs mer på sidan församlingsgårdar om respektive plats. 

Vad kostar det?

Själva dopet kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis. 

Måste man vara medlem för att få döpa sitt barn?

Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

Vad händer när dopet är bokat?

Prästen kontaktar er för dopsamtal där hen går igenom vad som kommer att hända under dopgudstjänsten. Alla olika val ni kan göra gällande dopet får ni tillsammans med er präst diskutera under samtalet.

Får vi välja egna texter och sånger?

Ni får absolut välja egna dikter och sånger till dopet. Genom att välja texter och musik som betyder mycket för er och er familj kan dopet bli än mer personligt och omslutande. Svenska kyrkan har fantastiska musiker som kan spela de sånger ni önskar live i kyrkan om ni skulle vilja, vilket kan bli en otroligt vacker och mäktig upplevelse.

Vilka psalmer och sånger kan passa till ett dop?

Svenska kyrkans dopsajt kan ni lyssna på och välja mellan fina psalmer som passar utmärkt till dopet. För att hitta förslag på sånger som också kan passa till dopet kan ni lyssna på Svenska kyrkans Spotify-lista Sånger till dop.

Finns det något under själva dopgudstjänsten som familj, släkt eller vänner kan hjälpa till med?

Om ni vill får ni väldigt gärna ge syskon eller andra familjemedlemmar, släktingar, vänner eller faddrar olika uppgifter under dopet som till exempel att hälla upp vattnet i dopfunten, tända ljus, läsa texter eller kanske sjunga.

Hur lång tid tar ett dop?

Dopgudstjänsten är ungefär en halvtimme lång. Om dopet är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det lite längre tid. Längden på dopet varierar också beroende på hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.

Hur gammal ska barnet vara vid dopet?

Du kan när som helst i livet döpas i Svenska kyrkan, gammal som ung. De flesta som döps är barn mellan 3 till 6 månader, men självklart kan ni döpa ert barn tidigare eller senare om ni skulle vilja det.

Vad gör vi om barnet börjar skrika under dopet?

Var bara lugn, prästen har varit med om det många gånger och är bekant med alla sorters reaktioner från barnet. Dessutom är dopet barnets högtidsfest. Barnet ska få lov att synas och höras. Det samma gäller alla barn som gästar dopgudstjänsten, de ska få ta plats i kyrkorummet. Om ni som föräldrar ändå skulle känna att det blir påfrestande om barnet skriker går det jättebra att ta en kort paus.

Vad ska barnet ha på sig under dopet?

Idag väljer föräldrarna själva vad barnet ska ha på sig under dopet. Vanligt är att barnet bär en vit dopklänning eller dopdräkt som finns att låna kostnadsfritt. 

Vad betyder dopet?

Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan, och det ger tillträde till nattvarden och rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. På Svenska kyrkans webbplats finns mycket mer information om hur dopet går till, vad det innebär och många praktiska saker kring dopgudstjänsten. 

Dopgåva med mening

Vill du ge en dopgåva med djupare innebörd kan du skänka en gåva till Svenska kyrkans internationella arbete. Då stödjer du utsatta barn i världen. Besök webbshopen eller beställ ett hyllningsblad och få ett fint gåvobevis.

Du kan läsa mer om dop på https://www.svenskakyrkan.se/dop

Här kan du läsa mer om Faddrar

Tidningen Mama har i sammarbete med Svenska kyrkan gett ut en dopbilaga. Den kan du läsa här.

Våra kyrkor

Besök våra kyrkor

Församlingens kyrkor, en historia som sträcker sig från 1100-talet fram till 1900-talet

Församlingsgårdar

Förutom våra kyrkor har vi även flera församlingsgårdar.