Orgelinvigning i Östra Harg

Kenneth Gustavsson är andra generationens orgelbyggare. 2012 renoverade han orgeln i Östra Harg.
Kenneth Gustavsson är andra generationens orgelbyggare. 2012 renoverade han orgeln i Östra Harg. Foto: Katarina Sandström Blyme

Orgelbyggare Kenneth Gustavsson har ägnat ett år åt Östra Hargsorgeln och känner den utan och innan. Kanaler, ventiler, tangenter, pedaler, pipor, bälgar och luftlådor har lagats i hans verkstad i Härnösand. Ett digert arbete, särskilt träet i det 126 år gamla instrumentet var medfaret.

- Väderlådan (luftlådan där piporna står, red anm) hade många sprickor som nu är tätade. Jag har också lagat en 16 fot lång träpipa som inte varit i bruk på 50 år eftersom den läckt så kraftigt, berättar Kenneth Gustavsson.

Att transportera bort alla delar och sedan baxa dem uppför läktartrappan i tornrummet har inte varit helt lätt. Den tunga och skrymmande bälgen lämnade aldrig Östra Harg, Kenneth Gustavsson lagade den på plats.

- Också matarbälgen har gjorts i ordning och går att trampa på. Nu kan man spela på orgeln även om det skulle vara strömlöst!

Tidigare var det fullt av pip från orgeln. Nu går det inte att höra när den slås på. Och när man spelar på orgeln håller den luften bättre.

Kenneth Gustavsson, orgelbyggare

Söndag 21 oktober återinvigdes orgeln genom organist Mark Falsjö.

- Det ska bli roligt. Jag har faktiskt aldrig spelat på den tidigare - så jag har inget att jämföra med, säger han.

Vilka toner blir de första som kommer att ljuda från orgeln?

- "Voluntary" av 1700-talstonsättaren William Selby. Sedan blir det lite blandat, bland annat sex variationer av "Blinka lilla stjärna där" tonsatta av Sebastian Bach, J S Bachs näst yngste son.

Text och foto: Katarina Sandström Blyme

Så här såg det ut på orgelläktaren dagen före slutbesiktningen. Se filmklipp här.

Orgeln i Östra Hargs kyrka är från 1886. Den byggdes av orgelmakaren Carl Elfström, Ljungby. Året innan hade kyrkan byggts om och Elfströms orgel blev en del av kyrkorummets nya utformning - vilket gör den väldigt intressant, menar orgelantikvarie Niclas Fredriksson.

- Det vanliga var annars att man återanvände delar från en tidigare orgel. I Östra Harg byggde man ett helt nytt instrument, vilket var rätt lyxigt för en landsortsförsamling, säger han.

Niclas Fredriksson är anställd vid Riksantikvarieämbetet men för tillfället tjänstledig för orgelinventering i Linköpings stift. Han påpekar att orgeln i Östra Harg är ovanlig, inte bara inom stiftet.

- Den är en av landets få orglar från den här tiden som är helt bevarad.

Till inventeringen hör bland annat att - så långt det är möjligt - utreda orgelfasadens bakgrund. Det har påståtts att fasaden är en rest från den tidigare Schiörlinorgeln. Men det tror inte Niclas Fredriksson:

- Fasaden känns alldeles för integrerad med resten av orgeln för att det ska vara så.

Andreas Krischer stämmer instrumentet.
Andreas Krischer stämmer instrumentet. Foto: Katarina Sandström Blyme