Foto: Sven Alfredsson

Dop

Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. ”Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan”. Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet. Och alla är välkomna – barn som vuxen!

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud. Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det.

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkan, men allt fler ungdomar och vuxna vill döpas. Det sker oftast i samband med konfirmationsundervisning. Vid dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Barnet kommer så småningom att få inbjudan till våra olika aktiviteter, till konfirmation med mera.

Ibland kanske man vill vänta med att döpa sitt barn, men ändå låta barnet vara tillhörigt. Då kan man fylla i en blankett som heter Medlem i avvaktan på dop. Denna blankett finns att få på Pastoratsexpeditionen.

För att boka dop och vid frågor ta kontakt med pastoratsexpeditionen: 
Telefon: 044-780 64 00
E-post: kristianstads.pastorat@svenskakyrkan.se
Här kan du läsa mer omfattande information om planering av dop:http://www.svenskakyrkan.se/dop

Nedan kan du även boka ett dop i vald kyrka direkt här på webben:

Boka dop i Heliga Trefaldighets kyrka

Vill du boka ett dop i Heliga Trefaldighets kyrka? Du kan göra det här direkt på webben, så återkopplar vi till dig med bekräftelse och vidare information.

Boka dop i Norra Åsums kyrka

Vill du boka ett dop i Norra Åsums kyrka? Du kan även göra det här direkt på webben, så återkopplar vi till dig med bekräftelse och vidare information.

Mer fakta om dopet:

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En prydnadsängel står bredvid ett dopljus.

Dopet

Dopet är en helig handling – ett sakrament. Det som gör dopet så speciellt är att Jesus instiftade dopet och bad oss att döpa.

Dop i krissituation

Ibland föds barn under mycket dramatiska omständigheter och det kan finnas en osäkerhet kring om barnet skall överleva eller inte. I en sådan situation har var och en som själv är döpt rätt att döpa barnet.

Svenska kyrkan erkänner dop i andra kristna samfund

Svenska kyrkan erkänner varje dop, oavsett i vilken kristen tradition det har ägt rum. Om någon redan är döpt i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, i rent vatten, kan personen därför bli medlem i Svenska kyrkan genom att kontakta församlingen och tala om att hen vill bli medlem. Det behövs alltså inget nytt dop.