Tomas Tranströmer gästar Bokmässan

Nyhet Publicerad Ändrad

Nobelpristageren i litteratur, Tomas Tranströmer gästar Se människas monter under årets Bokmässa. Välkomna till vår monter!

Tomas Tranströmer uppmärksammans stort på Se människan-delen av Bokmässan
Varje dag kl 13.00 på Se människan-scenen kommer olika personer att tolka Tomas Tranströmers dikter.  På torsdagen hålla också ett seminarium  om Tranströmer, en mystiker som inte predikar.
Hans dikter är ofta som musik för örat och har följdriktigt blivit tonsatta av en rad kompositörer.  Under februari startade ett projekt med 20 fotografer.  De tolkar någon av poetens många bildrika verk i fotografiets form.  Initiativet togs av fotografen o prästen Mikael Ringlander.  – Jag hoppas att den utställning som kommer att ha premier på Bokmässan sedan skall kunna visas runt om i landet. Utställningen heter ”Se Tranströmer” – 20 fotografers tolkningar.  Några av dessa är Pieter ten Hoopen, Lisa Thanner, Dan Hansson, Kristin Lidell,  (Två bilder finns som bilaga, av Anders Tukler och Nicklas Elmrin).
Men vi har också planer på att bygga vidare på det vi nu gör. Genom att ta med andra tolkningar tex de som skolbarn i Rinkeby gjort, under ledning av Gunilla Lundgren. Vi hoppas att under 2013 kunna visa en stor utställning runt om i världen.
Utställningen är ett samarbete mellan Se människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers Förlag, samt Bok & Bibliotek.

På lördag den 29 sept. ges föreställningen ”Schubertiana”, i Annedalskyrkan i Göteborg. Uppsala Kammarsolister och skådespelerskan och artisten Irma Schultz Keller spelar ett program där Tranströmers dikt Schubertiana ledsagar publiken i Schuberts musik.

Se människan tidningen kommer också att innehålla en intervju med nobelpristagaren Seamus Heaney och hans  relation till Tomas Tranströmer och hans dikter.  Heaney var en av de som nominerade Tranströmer till priset.
Med anledning av detta kommer Tomas o Monika Tranströmer att gästa bokmässan.

Dessutom tar Se Människan upp det nordiska temat genom att ha seminarier, scenprogram och kulturarrangemang kring Rune Lindströms Himlaspelet.
Himlaspelet om själens vandring mellan helvete och himmel.  28/09 Fr 16.00–16.45
Rune Lindströms bygdespel Himlaspelet har sedan premiär 1941 spelats varje år under en sommarvecka i Leksand. När Lindström låter drängen, vars käresta blivit bränd som häxa, dra till himlen går vägen genom hembygden invid Siljan och de blå bergen bortåt Gesunda. Detta är det bärande i all evangelieutläggning: att knyta ihop budskapet med det hemvanda. Den som ser Himlaspelet känner också igen den kultur som lät kurbitsmålare pensla stugväggarna med dalmålningar och Karlfeldts Dalmålningar på rim. Men den som kämpar med sin själ känner också igen sig själv, oberoende av hembygd.

Om detta samtalar skådespelaren och regissören Birgit Carlstén, ärkebiskop Anders Wejryd och Hans Josefsson, sångare och regissör. Samtalsledare: Claes-Bertil Ytterberg, biskop.