Känslofyllt framförande av Stabat Mater

På långfredagens kväll framfördes Karl Jenkins Stabat mater i Stora kyrkan av kör, orkester och solister. Det blev en mycket mäktig och känslofylld konsert som verkligen berörde den stora publik som fanns på plats.

Karl Jenkins tonsättning av den 800 år gamla dikten om den sörjande modern bjöd på mycket omväxling. Den inledande klangfyllda och melodiska satsen tog direkt greppet om konsertbesökarna och sedan följde en timme fylld av olika tempon, rytmer och soloinsatser.  Genomgående var det mycket bra precision i orkestern och fin klang i kören.

I den mjuka och melodiska  fjärde satsen bjöds publiken på vackra oboeslingor. Sedan hoppade många högt i bänkarna vid femte satsens chockstart med fullt tryck i slagverk och blås.

De båda altsolisterna bjöd på otroligt engagerade och berörande insatser. Ann Brandt med sin djupa och kraftfulla klang och Berrin Sahin med sin intensiva och lite ljusare klang var verkliga höjdpunkter.

Publiken stående ovation efter konserten var mycket välförjänt. Lokaltidningarnas  kritiker som fanns på plats var också mycket positiva.

http://ltz.se/kulturnoje/recensioner/1.4597677-maktigt-om-smarta-och-lidande

http://op.se/kulturnoje/recensioner/1.4595058-stark-langfredagsgudstjanst

 

//