Kö på väg in till gudstjänst i Brågarps kyrka
Foto: Pelle Andersson

Gudstjänster och andakter

Undrar du över alla olika gudstjänster vi firar? För alla som vill veta vad Spagettigudstjänst, Kraftmässa m.m. innebär finns här en liten förklaring av de vanligaste namnen. Kom sedan och prova vilken form du gillar bäst!

I kalendern visas alla gudstjänster som firas i församlingen under de kommande veckorna. Många verksamheter har en liten andakt när de träffas.

Gudstjänsterna kan ha olika form. Det första man kan titta efter när man undrar vilken sorts gudstjänst som firas är om det står gudstjänst eller mässa på slutet. Står det mässa betyder det att i denna gudstjänst firas det nattvard står det gudstjänst är det en gudstjänst utan nattvard.

Olika gudstjänstformer

Hitta till S:t Staffans församlings kyrkor

Olika former av gudstjänster

Ordförklaring

Högmässa

Högmässan är den vanligaste gudstjänstformen och denna gudstjänst firas som regel klockan 11 på söndagen. Högmässan har flera fasta moment, bland annat firas alltid nattvard. Ganska ofta sjunger någon av våra körer i gudstjänsten.

Mässa

Mässa är en gudstjänst med nattvard, men den har färre fasta moment än en högmässa.

Gudstjänst

Gudstjänsten påminner om högmässan men utan nattvard och med färre fasta moment.

Musikgudstjänst

När vi firar gudstjänst på söndagskvällar använder vi ofta mer inslag av musik. Ibland kallar vi det rätt och slätt för Musikgudstjänst, eller att den har ton av något särskilt, till exempel Mässa i Taizéton med musik från det välbesökta franska klostret.

Vissa kvällsgudstjänster har en särskild, återkommande struktur som exempelvis:

Gospelmässa

I gospelmässan är all musik, även den liturgiska mässmusiken i gospelstil. Gospelkören Wings of joy sjunger tillsammans med Husbandet, både på svenska och engelska. Församlingen uppmuntras att sjunga med i bekanta sånger.

Kraftmässa

Kraftmässa är en uppbyggande mässa med stor delaktighet. Den är särskilt utformad för unga, men alla är lika välkomna. Ungdomar kommer att vara delaktiga i förberedelserna och oftast sjunger ungdomskören Just Voices.

De gudstjänster som firas mitt i veckan är ofta lite kortare. I vår församling firas:

Veckomässa

Veckomässan firas på onsdagskvällar 18.30. Veckomässan är en gudstjänst med några psalmer en kortare betraktelse och nattvard. Ibland sjunger någon av våra körer på denna gudstjänst.
Första onsdagen i månaden har vi också motsvarande korta mässa på morgonen kl 8.30 och kallar den då helt enkelt för Morgonmässa.

Spagettigudstjänst

Spagettigudstjänst är en kort gudstjänst med mycket liv och rörelse och mycket sång. Många av församlingens barn och ungdomar tycker om att komma hit. Efter gudstjänsten äter vi pasta och köttfärssås tillsammans. Det kostar ingenting, men vi brukar ge möjlighet att lämna en frivillig gåva till något välgörande ändamål.

Andakt

Andakt är en kort gudstjänst med bön, textläsning och musik. Ordet kommer från tyskans andenken - att tänka på något. Inför sopplunchen firar vi en andakt som kallas Middagsbön.

Prästerna

    Hitta till församlingens kyrkor