Borstahusens kapell

Borstahusens kapell ligger i det lilla fiskeläget Borstahusen, strax norr om Landskrona.

Borstahusens invånare saknade under lång tid ett kapell, där den kyrkliga gemenskapen kunde organiseras. Många i fiskeläget var starkt religiösa, och samlades under 1890-talet i Missionsförbundets samlingslokal på Övre gatan. Verksamheten ledde till att medlemmarna startade både söndagsskola, syförening och damkör.

På 1920-talet började Svenska kyrkan engagera sig i det religiösa livet i Borstahusen. Man höll gudstjänster i skolan och startade upp en egen söndagsskola. 1930 invegs den första egentliga kyrksalen, genom att ett av skolans klassrum smyckas med altare, altartavla och syföreningens textilier. Med den nya kyrksalen ökade antalet förrättningar, men uppslutningen var till en början ganska begränsad. Söndagsskolan var däremot mycket populär, och kring denna organiserades mycket av det sociala livet i samhället. Folkskolan med kyrksalen förblev det kyrkliga centrumet i flera decennier.

I mitten på 1950-talet började skolan få utrymmesproblem, samtidigt som man inte längre hade behov av lärarbostaden i det äldsta skolhuset. Det beslutades därför att omvandla denna till kapell och gemensamhetslokaler för församlingen. Den nuvarande altartavlan installerades och bredvid kapellet en fristående klockstapel. Den ritades av Landskronaarkitekten Aina Berggren, som även var rådgivande i arbetet med kapellet.

Under 1970-talet växte önskan om en större byggnad allt starkare, där både gudstjänst och sociala aktiviteter bättre kunde inrymmas. 1978 bildades en kommitté för ett nybygge, och den lokale arkitekten Arne Magnusson får i uppdrag att skissa på ett nytt kapell. Detta uppförs 1979 som en tillbyggnad i vinkel mot den gamla folkskolan. De båda volymerna förenas av en ny entré. Samtidigt med nybygget renoveras de gamla lokalerna, som anpassas till församlingslivet med barnrum, kök och samlingslokal. Tillbyggnaden invigdes av dåvarande biskop Olle Nivenius den 21 oktober 1979.

2006 inköps ett konstverk till norra fasaden, en cortenplatta med utskuret kors, och 2011 anskaffas nya lösa möbler till församlingssalen. 

Kapellets sevärdheter

Altartavlan med motivet "Den förlorade sonens återkomst" är målad av V Kasilius, då bosatt i Frankrike och donerad av Sture Andersson, 1959.

Kapellets klockstapel, ritad av Aina Berggren, donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1963. Kyrkklockan användes som brandlarmsklocka i Borstahusens spruthus. Inskriptionen på klockan lyder "Hör, Gud ännu sin nåd dig bjuder" samt "Borstahusens syförening skänkte mig".

Altare, altarring och dopfunt är ritade av kapellets arkitekt Arne Magnusson och utfört av Björn Löwenkvist på Mellbloms snickerier.

Dopskålen, ritad av Aina Berggren, är ett silverarbete av silversmed Börge Nilsson som donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1971.

Trätavlan på södra väggen har motivet "Jesus utdriver månglarna ur templet". Konstnären okänd. Donerad av Sture Andersson, 1976.

Oljemålningen, på hamrad kopparplåt med sammetsram på norra väggen, föreställer Jesu födelse. Den är gjord av 1500-tals konstnären Diego Correa och är skänkt av Sölve Holmstedt 1976.

Skrudar och textilier i kyrkoårets färger är donerade av Borstahusens kyrkliga syförening liksom delar av kyrksilvret.

Processionskorset är snidat och skänkt av träsnidaren F M Hultman 1961.

Orgeln installerades i kapellet 1980 och är byggd av Mårtenssons orgelfabrik.

Votivskeppet är en fiskevass. Dessa användes av Borstahusfiskarna från slutet av 1800-talet till ca 1920. Votivskeppet är skänkt av Borstahusen Informationsdesign AB genom Art Director Göran Rossling, vid kapellets 20 års jubileum, den 24 oktober 1999.

Ett annat votivskepp av målat trä finns även inne i kapellet. Detta är enligt inskriptionen ”Skänkt av Inga och Erik Svedberg vid kapellets invining 21 oktober 1979”.

Den broderade bonaden är sydd av Borstahusens kyrkliga syförenings första medlemmar och skänktes av syföreningen till kapellets 20 års jubileum 24 oktober 1999.

Korset i metall vid kapellets ingång invigdes den 18 juni 2006. Medel till detta skänktes av Elsie och Stig Laurenius. Korset som är tillverkat i Cortenstål - en särskilt hållfast stållegering, där ytskiktet konserverar plåten är designat av förre kyrkogårdschefen Pål Reijer och utfört av konstsmeden Owe Ohlsson i Ludvigsborg.

Nattvardsservisen är tillverkad av glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson och invigdes år 2009.

Öppettider

Kapellet håller öppet vid gudstjänster, andakter och vid överenskommelse. Vänlig kontakta vår expedition på 0418 -574 00 om du önskar besöka kyrkan utanför gudstjänsterna. 

Virituellt besök

Ska du planera dop, vigsel eller begravning? Eller är du bara nyfiken på hur kyrkan ser ut inuti?

Här kan få ett smakprov på hur kyrkan ser ut. Längst upp i fönstret som öppnar sig väljer du vilken eller vilka kyrkor du vill bekanta dig med.

HITTA HIT

Kapellet är beläget på hörnan vid Övre gatan och Norra Fiskehamnsgatan
Adress: Övre gatan 104 (med ingång från Norra Fiskehamnsgatan)
Kollektivtrafik: Stadsbuss 5 stannar vid hållplats Landskrona N Fiskehamnsgatan ca. 2 min från kapellet.

PRAKTISK INFORMATION OM KAPELLET

Plats i bänkarna:  80 sittplatser
Möjlighet till utsmyckning: altare och golv, ingen möjlighet i stolsraderna 
Toaletter: 2st 
Utrymme omklädning, förberedelse:  ja
Utrymme för instrument eller liknande framför altarringen: vid sidorna
Instrument i kapellet:  orgel och piano
Ljud- och ljusanläggning: ljudanläggning finns, det finns möjlighet att spela cd, från mobil eller platta (läs om regler kring egen musik här), wifi finns

LOKAL TILL UTHYRNING I ANSLUTNING TILL kapellet- borstahusens samlingssal

Antal platser: 35st
Kök och typ av kök: Vanlig hushållsspis, vanlig diskmaskin, stor kaffekokare, vattenkokare, mikrovågsugn
Teknik: Wifi  
Förtäring:  Tillåtet
Regler: Ingen starksprit tillåten

För att önskemål om att hyra av lokalen vänligen kontakta vår expedition på 0418- 574 00

ANDRA SAKER SOM VI TROR ATT DU KAN VARA INTRESSERAD AV

Musik och kultur

Här hittar du alla våra konserter och kulturprogram.

Borstahusens öppna träffar

Vi inleder med andakt kl 14 i Borstahusens kapell, dricker kaffe och därefter lyssnar vi på ett föredrag eller musikunderhållning. Alla är hjärtligt välkomna!

Öppen verksamhet för barn med föräldrar

Babycafé, sångstund, familjeeftermiddag och café!