Dop

I dopet får vi ett löfte om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Livet är på många sätt ett mysterium. Det känner man kanske tydligast när man
håller ett nyfött barn i sina armar. Blandade känslor av spontan förundran och glädje - men också oro. Då är det gott att veta att man inte står ensam, utan att Gud finns där för oss.


Dopet är livsviktigt - det säger att ert barn har ett oändligt värde, att Gud älskar ert barn precis som det är, och vill finnas med under hela livet. Dopet är en gåva och vi behöver inte prestera något för att ta emot det. Dopet innebär att bli välsignad och älskad av Gud och att få leva i förlåtelse. Det har inte heller någon åldersgräns. Att döpas i Svenska kyrkan gör oss till medlemmar.

Innan ert barns dop vill vi gärna träffa er och gå igenom dopets innehåll och det praktiska runtomkring. När ni bokar kommer ni att få reda på dag och tid, och var dopsamtalet kommer att vara - eller så kontaktar prästen er.
En dopgudstjänst har en given ordning, men där finns möjlighet för familj och anhöriga att medverka på olika sätt med textläsning, sång och musik och val av psalmer.

Ni kan välja att ha faddrar till ert barn. Enligt Svenska kyrkans ordning behöver faddern själv vara döpt, men inte nödvändigtvis i Svenska kyrkan. Fadderskapet handlar om viljan att finnas för den som döpts, som stöd och inspiration för att barnet ska kunna växa och mogna som människa och kristen.

 

Läs mer om dop i Svenska kyrkan.