Foto: Eva Åsjö

Pilgrim

Pilgrimsvandring på Marialeden 17-20/6 2024

”Gör mig till ett redskap för din frid”

Vandring för freden

Vandringen börjar måndag 17/6 och startar vid Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

17/6 Helga Trefaldighets kyrka- Storvreta kapell 17 km
18/6 Storvreta kapell -Tensta kyrka 13 km
19/6 Tensta kyrka - Vendels kyrka 18 km
20/6 Vendels kyrka - Tegelsmora kyrka 18 km

Ladda ner din folder med tid och plats (öppnas i pdf)

Alla dagar inleds med morgonbön innan vi vandrar. Du har möjlighet att gå en dag eller flera. Varje kväll firas mässa i kyrkorna. Möjlighet finns till övernattning i församlingshem där middag och frukost serveras till en kostnad av 100 kr (inklusive matsäck). Kontakta oss om kostnaden utgör ett hinder. Medtag liggunderlag och sovsäck. Myggmedel kan vara bra. Följebil finns för tyngre packning.

Anmäl gärna innan om du kommer med, men vill du övernatta eller enbart äta middag (50 kr) måste du anmäla dig för sovplats och måltidernas skull senast tisdag 4/6 till kristina.lockner@svenskakyrkan.se. Max 20 personer för övernattning vid varje ställe och ytterligare max 10 personer till middag.

En stig i skogen.

Pilgrimsleder och kulturvägar

Pilgrimsvandringar har funnits sedan medeltiden och är en del av vår historia. Vi kan fortfarande vandra på samma vägar som människor gjorde då.

Digital pilgrimsvandring

Telefonen bär vi alltid med oss. Har du tänkt på att den kan vara din bönbok?

Marialeden

Är en pilgrimsled mellan Tegelsmora och Gamla Uppsala. Välkommen att vara med och vandra. Kontakta gärna någon av de lokala församlingarna för att få veta mer.
Ledens etapper startar och utgår från kyrkorna. Är inte handikappanpassad.

Karta Marialeden
Karta Marialeden

Pilgrimsvandringarna längs Marialeden är ett samarbete mellan Björklinge–Skuttunge–Viksta församlingar,  Gamla Uppsala församling, Tensta–Lena–Ärentuna församlingar och Vendel–Tegelsmora församling.

Läs mer om pilgrimsvandring på svenskakyrkan.se

Pilgrimens sju nyckelord och dess symboler

Långsamhet - Kängor:
Har jag själv valt den rytm jag lever i? Behöver jag bryta upp från något som skapar allt för mycket stress i mitt liv? Vad längtar jag efter i mitt liv? Gud, ikläd mig efterföljelsens och uppbrottets skor på mina fötter, hjälp mig följa dig med varsamma steg genom livet och ge mig kraft och spänst i mina trötta ben när jag bryter upp och ger mig ut på vandring.

Frihet - Vandringsstaven:
Vart vill jag gå? Vad är frihet för mig? Gud, du är som en pilgrimsstav i mina händer, tack för att du vandrar med mig och att jag får luta mig emot dig. Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

Tystnad - Kappan:
Tar jag mig tid att lyssna inåt? Saknar jag tystnaden i mitt liv? Hur kan jag skapa fum för stillhet och tystnad i min vardag? Gud, du som omsluter mig likt en kappa, hjälp mig att bli stilla och erfara att du är här.

Delande - Ryggsäcken:
Vad önskar jag få del av i mitt liv? Vad kan jag dela med mig av? Gud, hjälp mig att öppna min ryggsäck och dela med mig av det jag har och i glädje och tacksamhet ta emot vad andra vill ge.

Bekymmerslöshet - Hatten:
Vad är gott i mitt liv? Vad är jag tacksam för? Var finner jag mina rastplatser? Gud, du är som en pilgrims hatt på mitt huvud som skyddar mot både soloch regn. Lär mig att leva bekymmerslöst, öppen för vad livet ger här och nu och för livets alla rastplatser.

Enkelhet - Tältet:
Vad behöver jag egentligen för att må bra? Hur kan jag leva i mer solidaritet med människor och med jorden? Gud, du som likt tältet omger mig på alla sidor, lär mig att leva så enkelt soch ödmjukt att andra kan få leva.

Andlighet - Korset:
Vad är andlighet för mig? Vad är heligt i mitt liv? Vad är mitt yttersta hopp? Gud, låt det tomma korset vara en påminnelse om att livet segrar över döden, hoppet över förtvivlan och att kärleken övervinner allt. Stärk min tro, öka mitt hopp och uppliva min kärlek.