Foto: Alex & Martin /IKON

Begravning

När en närstående dör ställs tillvaron på ända. Plötsligt känns inte den välbekanta vardagen sig längre lik. Mitt i allt detta ska ofta en begravning planeras och olika praktiska saker tas om hand. Vi finns som hjälp och stöd.

Begravningsgudstjänsten

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Vi får tacka för tiden vi fick tillsammans och för allt den döde betytt för oss. Vi kan också be om förlåtelse för sådant som inte blev som vi önskade och be om försoning. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Hur går jag tillväga?

Det vanligaste tillvägagångssättet när man ska planera en begravning, är att kontakta en begravningsbyrå. De hjälper till att boka kyrka, präst och musiker. Man kan även själv ringa till församlingsexpeditionen och boka tid och präst för begravningen. Oavsett vilket alternativ man väljer, är det bra att ha i åtanke att det ofta är positivt för sorgearbetet om man orkar ta del i planeringen.

Innan begravningen kontaktas man av prästen och träffas för att tala om hur begravningsgudstjänsten kommer att gå till och om den som avlidit. Ofta berättar man lite för prästen om den avlidna och dennes liv, så att de ord han eller hon säger på gudstjänsten blir personliga och viktiga.

Lån av bårtäcke

Ett bårtäcke används som smyckning av kistan och är en dekoration med gamla anor.

Lån av ljusbåge och krans vid urnutläning och akt med urna

Vid urngravsättning eller akt med urna erbjuds ett kostnadsfritt grundkoncept för utsmyckning i form av stilren ljusbåge med sju ljus samt en naturinspirerad krans skapad efter årstid. OBSERVERA Ljusbåge med krans används alltid vid urngravsättning samt vid akt med urna om inget annat meddelas.
Se folder för mer information och bilder

Tider för begravningsgudstjänst

Huskvarna kyrka: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl.10.30 och 13.30

Hakarps kyrka: Torsdag och fredag kl. 10.30 och 13.30

Brånerydskapellet: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 10.30 och 13.30

Garpa skans kapell: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 10.30 och 13.30

Kapellen går att boka för borgerlig akt måndag-fredag kl. 10.30 och 13.30

Pastoratets tre kyrkor

Hakarps kyrka

En korskyrka med väggar av sten som invigdes första advent 1694.

Huskvarna kyrka

En röd träkyrka uppförd 1907-1908 som ligger mitt i centrala Huskvarna.

Öxnehagakyrkan

En distriktskyrka i den mångkulturella stadsdelen Öxnehaga på höjderna söder om Huskvarna.

läs mer

På svenskakyrkan.se finns mycket information:

Begravningsverksamhet

Välkommen till Huskvarna pastorats kyrkogårdsförvaltning. Vi ansvarar för begravningsverksamheten för alla som bor i Huskvarna och Hakarp, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan. Vi sköter även de tre kyrkogårdarna i Huskvarna, Hakarp och Bråneryd.