Foto: Anita Karlsson

Kalmar domkyrkas boksällskap

Våren 2024, Välkomna att lyssna till föredrag och berättelser!

Vi inleder dessa fredagsträffar med middagsbön i Domkyrkan kl 12.00.
Därefter går vi tvärs över Stortorget till församlingshemmet i Nicodemusgården där det serveras kaffe med hembakat från Två Systrars kök innan det är dags för ett föredrag eller berättelse under enkla trevliga former
Plats: Domkyrkan och Nicodemussalen. Fredagar kl.12.00-13.30

Alla är välkomna! Ingen föranmälan. Fri entré, kollekt till Kalmar diakonimottagning.

Program våren 2024! 

19 - JANUARI - KLAPPAT KLART. Klapphusets historia
"Det blev ingen rivning!!! Kalmarborna sa sitt. Klapphuset i Kalmar fick stå kvar och nu kommer TULLAN GUNÈR och berättar historien om ett av Sveriges kvarvarande klapphus som hon skrivit en bok om.

2 FEBRUARI - SÄLLSAMHETER. Detta visste du inte om din kyrka.
TORBJÖRN SJÖGREN, tidigare stiftsantikvarie i Växjö stift, berättar sällsamheter. Vi kommer att få höra berättelser om sådant vi inte visste om kyrkorna i vår trakt.

16 FEBRUARI - HJÄLPSÄNDNINGAR TILL UKRAINA
LENNART SIMONSSON berättar om de viktiga hjälpsändningar som går från Kalmar till Ukraina. Material och pengar skänks från hela landet. Lennart Simonsson är en av flera frivilliga chaufförer.

1 MARS - OM RUNER JOHNSSON SOM SKREV BÖCKERNA OM VICKE VIKING
CLAES EVENÄS berättar om Runer Jonsson, nybroförfattaren och journalisten, som bland annat skrev böckerna om Vicke Viking.

15 MARS - FRÅN STIFTSCENTRUM TILL STADSPASTORAT
GUSTAV LUNDBORG, vår nya kyrkoherde, berättar historien bakom det som nu är Kalmar pastorat och om vad det egentligen innebär att vara en kyrkoherde.
 
5 APRIL - UTFLYKT TILL LÄNSMUSEUM
ADAM NORMAN, samordnare på museets kostymateljé, tar oss med på en resa genom idernas mode, från det glada tjugotalet till sjuttiotalets progg, från sidensammet till crimplene, från lottauniformer till manchesterkostymer. Han plockar fram några av de mest tidstypiska plaggen tar avstamp i dessa för att dyka ner i 1900-talets utveckling.

12 APRIL - KALMAR BLOMMAR. Om arbetet bakom blomsterprakten.
KARIN FAHLCRANTZ, Kalmar kommuns serviceförvaltning, berättar om växthusen, hur rabatternas färger komponeras och om alla som sköter parker och planteringar.

3 MAJ - GUDRUN ZACKRISSON, fredsövervakare och valobservatör i Sydafrika.
Gudrun berättar om hur det var när Sydafrika gick från att vara en vit diktatur till att bli en demokrati. 1994 var första gången som alla i befolkningen fick rösta, inte bara de vita.

17 MAJ - KALMAR FRÅN MIN HORISONT
Katarina Sandström, tidigare journalist på Barometern, tar gärna med kameran när hon går på upptäcktsfärd i Kalmar. Nu delar hon med sig av bilder och tankar för att inspirera andra att också flanera.

  • Anke Decker

    Anke Decker

    Svenska kyrkan i Kalmar

    Administratör, Registrator, Inventarieansvarig

    Mer om Anke Decker

    anke.decker[a]svenskakyrkan.se; Administratör, sekreterare, registrator, arkiv- och inventariefrågor, webbredaktör kyrkogårdsförvaltning