Pilgrimer går längs en väg med blommande rapsfält längs ena kanten och grönt gräs i förgrunden.
Foto: Hali Liddell

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring är ett sätt att i den yttre resan även göra en inre resa där man söker sig själv och de goda värdena i livet. Vi välkomnar alla, såväl de som är andliga sökare som de som är övertygade om att de inte är religiösa; de som söker en andningspaus i tillvaron, de som vill vara i naturen, vårda kropp och själ, eller uppleva gemenskap med andra pilgrimer. Dagens rastlösa människa har ofta en längtan att komma ifrån den stressiga vardagen och få uppleva en inre ro och stillhet. På pilgrimsvandring låter vi själen hinna ikapp medan vi sakta vandrar pilgrimsleden fram.

S:t Staffans pilgrimsvandringar är inspirerade av den spanska pilgrimsvandringen Camino de Santiago, med en fri struktur. Vår tanke är att skapa möjligheter för en inre resa genom möten, gemenskap och samtal. Vill man gå i tystnad så gör man det, men vi har inga bestämda partier i tystnad. Man går inte i bestämt led utan som det faller sig: för sig själv, två och två eller i grupper, allt efter vad vägen tillåter och vad man själv känner för.

Kommande pilgrimsvandringar

Varje höst och vår gör vi gemensamma pilgrimsvandringar inom församlingen. De olika vandringstyperna presenteras längre ner på den här sidan.

Vandringar våren 2023:

Emmausvandring med mässa - måndag 1 april 17–19.30

Vi samlas Annandag Påsk i Kyrkheddinge Prästgård för att tillsammans vandra 2 km till Bjällerups kyrka där vi bjuds på fika före mässan 18.00. Efter mässan vandrar vi tillbaks till Kyrkheddinge. Övernattningsmöjlighet finns i Prästgården. Anmälan senast fyra dagar innan till Hali Liddell.

Familjevandring med Öppen förskola - måndag 29 april 9–12

En vandring i barnens takt, med stopp vid varje under som de upptäcker längs vägen. Vi som vuxna får uppleva vår omvärld genom barnens ögon. Med oss på vandringen har vi bl.a. Hali Liddell, som vandrat drygt 330 mil längs olika pilgrimsleder. Hela förmiddagen är på barnens villkor och de brukar vara riktiga kämpar när det gäller att gå! Vandringen avslutas med korv och bröd vid Paviljongen. Vi kommer också ha en kort andakt någon gång under förmiddagen.
Anmälan senast 14 april till barbro.linde@svenskakyrkan.se.

Staffansleden - söndag 19 maj 12.15–17

Vi som vill deltar först i mässan i Brågarps kyrka kl 11, därefter samlas vi i församlingsgården för kyrkkaffe och info innan vi vandrar 13 km mellan kyrkorna Bjällerup, Kyrkheddinge och Brågarp. Matsäck medtages. Vi bjuder på frukt och bubbelvatten. Anmälan senast fyra dagar innan till Hali Liddell.

Walk & talk

Walk & Talk är precis som det låter – promenad med prat, under en timmas tid, därefter fikar vi i församlingsgården. Ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje och få frisk luft, rörelse och trevlig samvaro. Att promenera är hälsosamt och välgörande för både kropp och själ. Det vill vi ta fasta på och erbjuder därför denna möjlighet till enkel pilgrimsvandring en gång i veckan, onsdagar kl 13–14.30 med terminsstart den 10 januari 2024. Verksamheten riktar sig till alla åldrar. Ingen anmälan, kom när du har lust!

Caminoträff

För dig som vill träffas och prata om vandring längs Camino de Santiago och andra etablerade pilgrimsleder i när och fjärran har vi Caminoträffar några onsdagar kl 19.05–21. Vi som vill deltar först i veckomässa i Brågarps kyrka kl. 18.30, därefter fikar vi i församlingsgården och pratar om pilgrimsvandring. Kanske drömmer du om att vandra nångång framöver, kanske har du själv vandrat och vill dela med dig av dina erfarenheter och upplevelser. Under vårens tre Caminoträffar kommer vi bland annat prata om den yttre och inre vandringen, om packning, förberedelser, träning, litteratur och om Caminoliknande vandringar hemmavid. Anmälan senast fyra dagar innan till Hali Liddell.

Våren 2024 träffas vi:

  • 28 februari
  • 17 april
  • 12 juni

Pilgrimsfilm

Återkommande har vi visning av pilgrimsinspirerade filmer.
Våren 2024 inleder vi med film söndagen den 28 januari kl 17–19.30. Vi fikaminglar och ser tillsammans filmen ”The Way” som inspirerat många till att ge sig ut på vandring längs Camino de Santiago i Spanien.

 

Ladda ner vårens program här (pdf)

 

Här finns ett bildspel från våra vandringar under våren 2013.

Våra återkommande vandringar

Staffansleden (Rundled 13 km)

I S:t Staffans församling har vi en rundled som inkluderar tre av församlingens fem kyrkor; Brågarp, Bjällerup och Kyrkheddinge. Två gånger om året arrangerar vi gemensamma pilgrimsvandringar längs leden.

Vår vandring går först via Kvärlöv till Bjällerups kyrka som är en av de äldsta romanska byggnaderna på den skånska landsbygden och dessutom en av de bäst bevarade. Kyrkan kan härledas till 1100-talet. Här ringer kyrkklockorna in oss till fruktpaus.

Vi vandrar sedan vidare till ytterligare en ursprungligen romansk kyrka från 1100-talet, Kyrkheddinge kyrka. Där njuter vi av bubbelvatten och medhavd matsäck.

Därefter går vår vandring tillbaka till Staffanstorp där vi avslutar i Brågarps kyrka. Redan vid övergången från hednisk till kristen tid fanns på denna plats en gammal stavkyrka uppförd i trä. Träkyrkan ersattes vid mitten av 1100-talet av den nuvarande stenkyrkan.

För dem som vill vandra leden på egen hand finns en vägbeskrivning att hämta i församlingsgården eller att hämta nedan som PDF.

Håll utkik här eller på församlingens facebooksida efter kommande vandringar längs leden.

 

Lilla pilgrimsvandringen (1,2 km)

För er som inte orkar gå så långt, men ändå vill pilgrimsvandra!

Det som utmärker en pilgrimsvandring är att den alltid går till en helig plats. Men den måste inte gå till en helig plats långt bort. För er som av olika anledningar inte orkar gå så långt, arrangerar vi en kortare pilgrimsvandring i gemenskap med andra pilgrimer. Vår vandring går först till Asklunden där vi tar en paus på bänkarna runt fontänen. Vi vandrar sedan genom Sockerbruksparken innan vi vänder tillbaks mot kyrkan. Det finns bänkar i parken om man behöver vila en stund. Vi passerar förbi Asklunden även på tillbakavägen och då finns också möjlighet att sitta ner en stund om man så vill.

 

Pilgrimsvandring för barn och familj

Vi har även en kortare vandring i barnens takt. Vi går från Öppna förskolan vid församlingsgården till Gullåkra mosse. Med stopp vid varje under barnen upptäcker längs vägen får vi vuxna uppleva vår omvärld genom barnens ögon.

Vandringen avslutas med korv med bröd och en kort andakt.

 

Mer information om pilgrimsvandring får du av Hali Liddell.

Välkommen till vandring!