Foto: Michael Skoglund /Ikon

Vanliga frågor om bröllop

Vad innebär vigseln? Hur planerar vi vigseln?

Vad innebär vigseln?
I vigseln svarar brudparet inför Gud och närvarande vittnen ja på frågan ”Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?” Och så lovar paret varandra:
”Jag tar dig nu till min hustru/man att dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.”
I det löftet uttrycks viljan att dela livet, hela livet, både glädje och sorg. Om vi med kärlek menar förälskelse eller starka känslor är det lätt att inse att vi aldrig kan lova det för hela livet. Förälskelse går över, känslor kommer och går. Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär mer än så. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar. Den 
viljan har de som gifter sig. Att gifta sig är att satsa på den viljan.

Hur planerar vi vigseln?
Att gifta sig är en av livets höjdpunkter och ett bröllop rymmer många delar. Några väljer att bjuda hundra gäster och har en stor fest, andra vigs med två vittnen och en middag på tu man hand. Hur ni än vill göra är vigseln lika giltig, och äktenskapet lika välsignat. 

Vilken musik kan man ha?
När ni träffar prästen för att planera vigseln kan ni få exempel på vad man vanligtvis brukar kunna sjunga som är lättsjunget, och exempel på bra musik för in- och utgång. Ta med era tankar och önskemål till samtalet.

Hur gör man? Hur är själva ordningen för vigseln?
Innan vigseln hör prästen av sig för att boka ett samtal. I samtalet går prästen och brudparet går igenom ordningen från början till slut. Har paret frågor så tar man dem då. 

Måste det vara ”jättekyrkligt”/religiöst ?
Vigseln är en gudstjänst och det finns en ordning man utgår ifrån. Böner, bibeltexter och Guds välsignelse över brudparet ingår i ordningen. I samtalet med prästen går ni igenom hur era önskemål kring musik, solosånger och textläsningar skapar den vigsel som knyter samman just er speciella dag med kyrkans långa tradition och Guds eviga löften om kärlek och omsorg.

Kan man spela digital musik?
Ja, det är ofta möjligt men inte det bästa. Våra musiker är väldigt duktiga och kan göra fantastiska saker på orgel och piano – ta med era önskemål och funderingar till samtalet med prästen. Observera att det av upphovsrättsskäl inte är tillåtet att själva spela upp musik från Spotify eller Youtube. 

När skall brudparet anlända till kyrkan?
Ni får tillgång till kyrkan 30 minuter innan vigseln. Ni bestämmer själva om ni vill vara på plats innan eller komma när alla gäster är på plats. Men kom i tid, då det kan vara en annan vigsel efter er.

Trycker kyrkan upp program?
Nej och det behövs inte heller för att vigselgudstjänsten skall flyta bra. Om man vill trycka upp något som blir som ett minne får man göra det själv.

Måste man lova varandra trohet tills döden skiljer oss åt - det känns så negativt att tala om döden på vår bröllopsdag?
Vigsel är en gudstjänst med fokus på två personers vilja att höra samman och Guds välsignelse över deras äktenskap. Det är en uråldrig rit som tar livet och det som är viktigt på allvar. Inför döden ställs frågan om vad som är viktigt i livet på sin spets, därför finns medvetenheten om vår dödlighet med också i denna festgudstjänst.

Hur får vi kontakt med prästen och när?
Prästen kontaktar er ca en månad i förväg för att boka tid för samtal.

När kan man titta på kyrkan?
Våra kyrkor är öppna de flesta vardagar samt helger i samband med gudstjänst. Se öppettider för den kyrkan ni är intresserade av HÄR.

Får man dekorera kyrkan med blommor själv?
Församlingen ser till att det finns blommor och tända ljus på altaret inför vigseln. Vid vigsel i Sollentuna kyrka och S:t Eriks kyrka har ni möjlighet att ta med egna blommor till vaser som sätts i kyrkbänkarna. Dessa blommor tas med av er direkt efter vigselgudstjänsten. Det är inte tillåtet att strö ut färska blomblad inne i kyrkan på golvytorna. Vill ni strö blomblad i tyg längs med 
gången behöver ni ordna med någon som plockar upp dem efter vigseln.

Vilken präst viger?
Oftast vet man inte detta om man bokar många månader i förväg. Däremot skickar vi en ny bekräftelse med prästens namn när det är bestämt.

Får man kasta konfetti vid utgången?
Vi rekommenderar såpbubblor eller biologisk nedbrytbar konfetti. Plast eller metallkonfetti är inte tillåtet.

Vad kostar det att gifta sig?
Om minst en av brudparet är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis, det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än där man bor. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Om man däremot vill ha extra musik, kanske en sångsolist, får man själv stå för kostnaden.

Hur bröllopsfesten sedan firas eller hur mycket den får kosta kan ingen annan bedöma än paret självt - eller andra som är med och betalar. 

Ska pappan leda fram bruden?
Allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen. Detta är en amerikansk sed. Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången. Olika seder uttrycker olika saker. Ta med denna fråga till samtalet med prästen där ni kan samråda kring utformningen och upplevelsen av vigseln. Inom de givna ramarna i vigselritualet finns möjlighet till personliga uttryck.

Kyrka, präst och festlokal
När ni kontaktar bokningen försöker vi hjälpa er att hitta den kyrka, präst och festlokal som passar er. Är en specifik plats eller präst viktig för er är det bra att ha flera alternativa datum i beredskap. Då ökar sannolikheten att vi kan möta era önskemål.

Hur går vigselsamtalet till?
I god tid innan vigseln tar prästen kontakt med er för att boka ett samtal. Ni går igenom vigseln och samtalar om frågorna, och vigsellöftena. Ta gärna med era frågor, tankar, önskemål om psalmer och musik. För den som tänkt göra ett programblad till vigseln är det bra att vänta till efter samtalet med prästen. Det kan också finnas annat att prata eller fråga om, tveka inte att ta upp det som känns angeläget.

Vilken symbolik har vigselgudstjänsten?
Brudparet går tillsammans kyrkgången fram och stannar framför altaret. Brudparet väljer varandra som medvandrare i livet och det gestaltas genom att de gått gången upp. De har lämnat alla andra bakom sig, i jämförelse.
Brudparet svarar var och en för sig på frågorna. Två människor väljer varann. Ur beslutet att satsa på att leva tillsammans kan komma kraft. Viljan till kärlek i nöd och lust är det centrala i vigseln. ”Inför Gud och i denna församlings närvaro” uttalar båda sin vilja. Brudparet tar emot ringen eller ringarna. Ringen är ett ”tecken på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet”. Ett yttre tecken, som kan påminna dem själva och andra om den gemenskap de valt att dela. Valet får stöd av tecknet.
Brudparet ger varann sina löften. Han och hon säger: ”Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig” - det är ett offentligt löfte, inte bara privat och hemligt. De närvarande gläder sig över deras val och den glädjen stärker brudparet.
Bön för brudparet. Prästen och de församlade vännerna ber för brudparets framtid, om Guds hjälp att hålla löftena de gett varandra, och om kraft att bära varandra genom livet.
Brudparet får gå i Guds välsignelse. Välsignelsen handlar om frid och fred, om goda relationer. 
Goda relationer bygger på en ömsesidig satsning att vilja varandra väl.

Bokning av dop och vigsel

Telefon bokningen: 08-505 514 00
Måndagar kl. 09.00-15.00
Onsdagar kl. 09.00-15.00
Torsdagar kl. 09.00-15.00  
Lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00

Infaller helgdag på en vardag så är bokningen stängd.

Du kan också mejla till, så svarar vi så fort vi har möjlighet: sollentuna.bokning@svenskakyrkan.se

Var gärna ute i god tid när ni bokar vigsel. Om ni bokar långt innan vet vi inte alltid vilken präst som ska viga er eller musiker som ska spela, men det får du veta i god tid. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan för att få gifta er i kyrkan.

Läs mer om vigsel

Allt inför din vigsel här

Vigselgudstjänstens ordning här