Foto: Joakim Carlström/IKON

Bröllop

Att gifta sig är en av livets viktigaste och gladaste händelser och i vigselgudstjänsten får ni bekräfta er kärlek till varandra!

Varje år svarar tusentals brudpar ja på prästens frågor. Sedan avger de sina löften, där de uttrycker viljan att älska varandra i nöd och lust.

Det är vad en kyrklig vigsel handlar om: Att frivilligt gå in i en livslång gemenskap. Att lova varandra att göra allt för att den ska hålla. Och sist men inte minst: Att få ta emot Guds välsignelse över sitt äktenskap.

Hur går man tillväga?

För att en vigsel ska vara giltig behövs en hindersprövning, som intygar att parterna inte är gifta sen tidigare och att man inte är för nära släkt med varandra. Hindersprövning beställs hos Skatteverket.

Om man vill gifta sig i kyrkan ska man anmäla det till församlingsexpeditionen som ansvarar för bokningar av präst och kyrka. Öppettider och telefonnummer hittar du längst ner på sidan.

För att få gifta sig i Svenska kyrkan, eller i Svenska kyrkans ordning, krävs att någon av er är medlem i Svenska kyrkan. Ni behöver däremot inte vara konfirmerade.

När vigseln är bokad tar prästen kontakt med paret för en träff. Där går man igenom vigselgudstjänsten och samtalar kring vigselns innebörd. Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att anpassa den efter brudparets önskemål - från stor pompa och ståt, till enkelt och värdigt.

Finns det bestämd tid och plats för vigsel?

I Hörnefors församling har vi tid för vigselgudstjänst på lördagar eller vid en tidpunkt som brudpar och präst tillsammans bestämmer.

Rosornas kyrka i Hörnefors kan användas för vigsel vilken tid som helst på året. Under sommartid finns också möjlighet att gifta sig i den gamla brukskyrkan.

Om man vill ha kyrklig vigsel, men hålla till på annan plats, t ex ute i naturen, så kontaktar man vigselprästen för att hitta en fungerande lösning.

Vigseln är gratis

För den som är medlem i Svenska kyrkan kostar det ingenting att gifta sig i den egna församlingen, det går till och med att låna församlingsgården helt gratis för bröllopsfesten.

Våra präster

    Rosornas kyrka

    Nästan som en liten katedral ligger Rosornas kyrka mitt i centrala Hörnefors. Här håller vi merparten av våra gudstjänster och Rosornas kyrka är också en uppskattad vigselkyrka.

    Brukskyrkan

    Hörnefors äldsta kyrka har anor tillbaka till 1796 men används numera bara sommartid. Kyrkan ägs av Stiftelsen Hörnefors bruk och är en populär vigselkyrka.

    Rosornas kapell

    Hörnefors kyrkogård ligger centralt i samhället och här hittar du också Rosornas kapell. De flesta begravningsgudstjänster i Hörnefors hålls i kapellet.

    Hörnefors Församlingsexpedition

    Post- och besöksadress

    Hörnefors församling
    Rosornas gränd 3,
    905 31 Hörnefors

    E-post
    hornefors.forsamling@svenskakyrkan.se

    Telefon
    0930 - 399 30

    Telefon- och besökstider
    Tisdag och onsdag 10.00-12.00 samt torsdag 13.00-15.00.

    Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.