Foto: Axel&Martin/IKON

Begravning

Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Här kan du läsa mer om de praktiska frågorna kring ett dödsfall men också hur vi kan hjälpa dig att hantera sorgen och saknaden.

När en anhörig avlider kan det kännas skönt att få prata med någon. I Svenska kyrkan finns präster och diakoner att vända sig till för enskilda samtal. Samtalen sker efter anhörigas önskemål (så långt det är möjligt) och kan om så önskas ske vid flera tillfällen.

Själva begravningen kan du som anhörig själv ordna och planera, eller så kan du ta hjälp av en begravningsbyrå. Läs mer om att planera en begravning längr ner på sidan. 

När vi har fått in en begravningsanmälan så kontaktar prästen de anhöriga så snart som möjligt för samtal.

Ett sista farväl till den som gått bort

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda.

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra mellan er.

DEN SOM DÖTT FÅR GÅ I FRID

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

MINNESSTUNDEN GER TILLFÄLLE ATT MINNAS TILLSAMMANS

Efter gudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked och för många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.

Är du medlem i Svenska kyrkan så är en begravningsgudstjänst helt kostnadsfri och du får också låna församlingsgården för efterföljande minnesstund utan kostnad. 

 

Församlingen erbjuder detta bårtäcke till utlåning vid begravningar.
Levande ljus i kyrkan

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Efterlevandeguiden

Webbsidan efterlevandeguiden.se är ett samarbete mellan tre myndigheter för att göra det enklare för dig som har förlorat någon nära. Här finns information och checklistor med vad som behöver göras till att börja med, månaderna efter och året efter någon närståendes dör

Rosornas kapell

Hörnefors kyrkogård ligger centralt i samhället och här hittar du också Rosornas kapell. De flesta begravningsgudstjänster i Hörnefors hålls i kapellet.

Kontakta oss gärna

    Hörnefors Församlingsexpedition

    Post- och besöksadress

    Hörnefors församling
    Rosornas gränd 3,
    905 31 Hörnefors

    E-post
    hornefors.forsamling@svenskakyrkan.se

    Telefon
    0930 - 399 30

    Telefon- och besökstider
    Tisdag och onsdag 10.00-12.00 samt torsdag 13.00-15.00.

    Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.