Foto: Kristin Lidell/ Ikon

Vigsel

Vigseln i kyrkan består av två huvuddelar. Den ena är, att paret uttrycker sin vilja att älska varandra i nöd och lust. Den andra är, att de närvarande ber att Gud skall finnas vid deras sida och hjälpa dem att leva i kärlek.

I vigselgudstjänsten är kyrkgången är en härlig symbol. Brudparet går fram i kyrkan. Vid deras sida sitter representanter för deras historia, släkt och vänner. Men brudparet stannar inte utan inte bland dem, utan går tillsammans längre fram i kyrkan. Där framme i koret, inför Guds ansikte, uttrycker mannen och kvinnan sin vilja att älska varandra i nöd och lust. De tar emot förbön och Guds välsignelse. Därefter går de tillbaka in i historien igen, men nu inte som två, utan som två som är ett.

Jag vill älska dig…tills döden skiljer oss åt. Det är faktiskt fråga om vad jag vill, inte ett löfte, att jag kommer att klara av det. Det handlar om något stort. Och vem kan veta hur tillvaron ser ut om fem eller tio år, när barnen kommer eller när livet tillsammans inte bara handlar om lust, utan även innehåller nöd? Äktenskapet handlar inte minst om att finnas för varandra i både medvind och motvind.

Er kärlek skall vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet. Överträffa varandra i ömsesidig aktnin

Rom 12:9–10

Det är ett stort löfte och ett svårt löfte, inte lätt att klara av. Men om jag inte ens försöker får jag inte ens möjligheten att klara det och då kanske jag går miste om något väsentligt i mitt liv, det som ett livslångt äktenskap kan innebära av samförstånd, gemensamma minnen och mognande kärlek.

Himmelske Fader… Hjälp dem att leva i kärlek. I vigselgudstjänsten ber vi Gud att han skall finnas vid vår sida och hjälpa oss. Det är det som i grunden skiljer en kyrklig vigsel från en borgerlig. Kanske är det så, att vi på egen hand aldrig kommer att klara av att leva i kärlek? Kanske är det så att vi behöver Guds hjälp för att klara det?

I vigselgudstjänsten finns alltid representanter för omgivningen med. Det går faktiskt inte att genomföra en vigselakt utan dem. Det kan handla om att hela släkten och många vänner är med, eller det kan handla om två vittnen. Omgivningens stöd i bön och handling är oerhört viktigt för hur äktenskapet skall klara sig. Låt oss alltid försöka vara det stödet!

Vill Du gifta Dig kyrkligt? (I någon av våra kyrkor eller på annan plats) Kontakta församlingsexpeditionen 0271-10079 så får vi bestämma tid för samtal om vigseln.

Brudkronor

Att bära brudkrona på sin bröllopsdag är en gammal sed. I Svergie tog den fart under 1600-talet och det fanns många regler kring brudkronan. I vår tid används inte brudkrona vid så många bröllop men de vackra brudkronor finns fortfarande kvar!

I Alfta-Ovanåkers församling finns flera vackra brudkronor. Det många inte vet är att man faktiskt kan få låna församlingens brudkrona när man gifter sig. 

Är ni intresserade av att använda någon av brudkronorna till er vigsel är ni välkomna att höra av er tel: 0271- 100 79