Två par händer omsluter varandra och formar ett hjärta framför en brudklädd person.

Vigsel

Att gifta sig är att säga ja till kärleken. Bröllop är fest - ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

Fira er högtidsdag i kyrkan

Välkommen till kyrkan för att fira er stora dag. Alla par är välkomna att gifta sig i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara, eller bli, medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Vi har vigslar i alla våra fem kyrkor. Längre ner på sidan kan du se bilder och läsa om församlingens kyrkor.

Brudkrona från 1948
Brudkrona av guld med fem infattade bergkristaller. Två identiska kronor finns. Den ena gjordes 1948 av Aug. Lundström, Lund och skänktes till Brågarps kyrka av Brågarps Kyrkliga Arbetsförening. Den andra gjordes 1948 av Hugo Nilsson, Malmö och skänktes till Nevishögs kyrka av Staffanstorps Musikförening Kyrkokören. Foto: Tina Linde

Planera gärna i god tid

Många planerar lång tid i förväg. Beroende på hur stort bröllop man vill ha kan det finnas många detaljer som ska klaffa. Det går också att göra en vigsel väldigt enkel, men om ni har särskilda önskningar angående datum, präst, musiker eller kyrka är det klokt att vara ute i god tid ändå.
Boka vigseltid hos församlingsexpeditionen på telefon 046-274 25 00.

Inför vigseln behöver ni också en hindersprövning, som beställs hos Skatteverket.

Vigselgudstjänsten har en fast ordning som kan varieras och byggas på så varje vigsel blir personlig. Inför vigseln träffar paret prästen och planerar hur allt ska gå till. Musiken fastställer ni i samråd med församlingens musiker. På vigseldagen kan ni slappna av och lita till prästens ledning under gudstjänsten.

Det behöver inte kosta

Brudkrona från 1949
Brudkrona av förgyllt silver med blå och vita stenar. Gjord 1949 av Aug. Lundström, Lund. Gåva till Kyrkheddinge kyrka 1957 från Ungdomsföreningen. Foto: Tina Linde

En vanlig vigselgudstjänst är kostnadsfri för medlemmar i Svenska kyrkan, varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan. Om man har bröllopsfest efteråt kostar givetvis den. Brudkrona i två olika modeller finns att låna, för dem som önskar det.

Församlingen har inga egna lokaler för bröllopsfester, men det finns lokaler att hyra som ligger nära flera av kyrkorna.

Vigselinspiration

Se en liten film till blivande brudpar, ladda ner ett häfte med tips inför bröllopet och lyssna på förslag till vigselmusik.

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Ett par står framme vid altaret för att gifta sig.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Se och läs om våra fem kyrkor

Klicka på en kyrksymbol så får du information om och bilder på kyrkan.