Kyrkoårets texter

Två ljus

Gammaltestamentlig text

Hesekiel 36:25-28
Jag skall bestänka er med rent vatten och göra er rena. Ni har orenat er med alla era avgudabilder, men jag skall göra er rena. Jag skall ge er ett nytt hjärta och fylla er med en ny ande. Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på er och ge er ett hjärta av kött. Med min egen ande skall jag fylla er. Jag skall se till att ni följer mina bud och håller er till mina stadgar och lever efter dem. Ni skall få bo i det land jag gav era fäder. Så skall ni vara mitt folk, och jag skall vara er Gud.

Episteltext

Romarbrevet 6:3-11
Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus är vår tro att vi också skall leva med honom. Vi vet ju att Kristus har uppväckts från de döda och inte mer skall dö. Döden är inte längre herre över honom. När han dog, dog han bort från synden, en gång för alla. När han nu lever, lever han för Gud. Så skall också ni se på er själva: i Kristus Jesus är ni döda för synden men lever för Gud.

Evangelietext

Johannes 3:1-8
Bland fariséerna fanns en man som hette Nikodemos och var medlem av judarnas råd. Han kom till Jesus en natt och sade: "Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare. Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom." Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Nikodemos svarade: "Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?" Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden.”

Dagens Psaltarpsalm*

Psaltaren 66:5-12
Kom och se Guds gärningar, hans väldiga verk bland människor. Han förvandlade havet till torr mark, de gick till fots genom floden. Låt oss glädjas över honom. Han härskar för evigt i sin makt. Hans ögon vakar över folken - inga upprorsmän skall resa sig. Prisa vår Gud, alla folk, låt lovsången ljuda! Han bevarar oss vid liv, han låter inte våra fötter slinta. Du prövade oss, o Gud, du renade oss som man renar silver. Du lät oss fastna i nätet, du slog oss i bojor, du lät människor rida fram över oss. Vi gick genom eld och genom vatten, men du förde oss ut i frihet.

Foto: Joanna

Kuriosa
Trefaldighetstiden är den längsta av kyrkoårets perioder. Den gröna liturgiska färgen påminner oss lika mycket om naturens grönska och växande som om vårt eget andliga växande som kristna.

Under trefaldighetstiden infaller några söndagar då den liturgiska gröna färgen tillfälligt ersätts med vitt eller rött. Apostladagen är till exempel röd.

Hitta Kyrkoårets alla texter
Den här webbsidan uppdateras i regel med kommande söndags texter varje vecka även om undantag förekommer, till exempel under sommaren. Övriga helgdagar publicerar vi inte alltid, dessa återfinns då här.

Aktuellt igår, idag, i framtiden
Fast sprungna ur en annan kultur och en annan tid kan bibeltexterna säga oss människor någonting idag. I predikan och samtal får vi hjälp att tyda och förstå textens betydelse för oss i nutidssamhället. Det har alltså ingen betydelse att breven i Nya Testamentet skrevs till olika församlingar runt Medelhavet för nästan 2000 år sedan, de är lika aktuella för oss idag. Sak samma med de ännu äldre profetiska skrifterna i Gamla Testamentet.

Evangelieboken
Bibeltexterna som läses vid söndagens huvudgudstjänst har sammanställts i en evangeliebok för Svenska kyrkan. Det är Kyrkomötet som fastställt vilka av bibelns texter som ska ingå.

Samma text var tredje år...
Evangeliebokens texter läses, med några få undantag, var tredje år. Från och med första advent 2014 till och med domssöndagen 2015 läses första årgångens texter. Första advent 2015 inleds andra årgångens läsningar.

...eller var fjärde år.
Under veckan från Palmsöndag till Påskdag läses texterna "evangelievis" och återkommer då var fjärde år.
2015: Johannesserien
2016: Matteusserien
2017: Markusserien
2018: Lukasserien

Psaltarpsalm
I evangelieboken finns också en psaltarpsalm för varje sön-/helgdag. I en del kyrkor växelläses eller sjunges psaltarpsalmen i högmässan.

Länkar med bibelanknytning

• Bibeln.se
    Hela Bibeln på webben. Även webbshop för olika utgåvor av biblar och på olika språk.
    Läs hela Bibeln på webben här.
  • Frågor om kristen tro
    Har du frågor om Bibeln eller kristen tro är du välkommen att kontakta oss i Sankt Mikaels församling eller gå vidare till www.svenskakyrkan.se.

Foto: PMB Media & Design

*Dagens Psaltarpsalm kan växelläsas i söndagens gudstjänst. Församlingen läser då den indragna texten enligt uppställningen i Evangelieboken för Svenska kyrkan. Den återfinns i många av de psalmboksutgåvor som används vid söndagens gudstjänst.