Kyrkoårets texter

Två ljus

Gammaltestamentlig läsning

Första Moseboken 4:8-12
Kain sade till sin bror Abel: "Kom med ut på fälten." Där överföll han sin bror Abel och dödade honom. Herren sade till Kain: "Var är din bror Abel?" Han svarade: "Det vet jag inte. Skall jag ta hand om min bror?" Herren sade: "Vad har du gjort? Din brors blod ropar till mig från marken. Förbannad skall du vara, bannlyst från marken som öppnat sin mun för att ta emot din brors blod, som du har utgjutit. Om du odlar marken skall den inte längre ge dig sin gröda. Rastlös och rotlös skall du vara på jorden.".

Episteltext

Första Johannesbrevet 4:7-10
Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud, och den som älskar är född av Gud och känner Gud. Men den som inte älskar känner inte Gud, eftersom Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin ende son till världen för att vi skulle få liv genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder.

Evangelietext

Lukas 10:23-37
Jesus vände sig till lärjungarna och sade enbart till dem: "Saliga de ögon som ser vad ni ser. Jag säger er: många profeter och kungar har velat se vad ni ser, men fick inte se det, och velat höra det ni hör, men fick inte höra det." En laglärd som ville sätta honom på prov reste sig och sade: "Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?" Jesus sade: "Vad står det i lagen? Hur lyder orden?" Han svarade: "Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv." Jesus sade: "Det är rätt. Gör det, så får du leva." För att visa att han var rättfärdig sade mannen till Jesus: "Och vem är min nästa?" På den frågan svarade Jesus: "En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och blev överfallen av rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där halvdöd. En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi. På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi. Men en samarier som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av medlidande. Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: 'Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.' Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?" Han svarade: "Den som visade honom barmhärtighet." Då sade Jesus: "Gå du och gör som han!".

Dagens Psaltarpsalm

Psaltaren 103:1-6
Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör: han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar, han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet, han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn. Herren handlar rättfärdigt och ger de förtryckta deras rätt.

Foto: Joanna

Kuriosa
Trefaldighetstiden är den längsta av kyrkoårets perioder. Den gröna liturgiska färgen påminner oss lika mycket om naturens grönska och växande som om vårt eget andliga växande som kristna.

Under trefaldighetstiden infaller några söndagar då den liturgiska gröna färgen tillfälligt ersätts med vitt eller rött. Johannes Döparens dag och Kristi förklarings dag är till exempel vita och Apostladagen är röd. Vitt är glädjens färg, rött symboliserar både den Helige Ande och martyrskapet.

Trettonde söndagen efter trefaldighet brukar även kallas "Diakonins dag."

Hitta Kyrkoårets alla texter
Den här webbsidan uppdateras i regel med kommande söndags texter varje vecka även om undantag förekommer, till exempel under sommaren. Övriga helgdagar publicerar vi inte alltid, dessa återfinns då här.

Aktuellt igår, idag, i framtiden
Fast sprungna ur en annan kultur och en annan tid kan bibeltexterna säga oss människor någonting idag. I predikan och samtal får vi hjälp att tyda och förstå textens betydelse för oss i nutidssamhället. Det har alltså ingen betydelse att breven i Nya Testamentet skrevs till olika församlingar runt Medelhavet för nästan 2000 år sedan, de är lika aktuella för oss idag. Sak samma med de ännu äldre profetiska skrifterna i Gamla Testamentet.

Evangelieboken
Bibeltexterna som läses vid söndagens huvudgudstjänst har sammanställts i en evangeliebok för Svenska kyrkan. Det är Kyrkomötet som fastställt vilka av bibelns texter som ska ingå.

Samma text var tredje år...
Evangeliebokens texter läses, med några få undantag, var tredje år. Från och med första advent 2014 till och med domssöndagen 2015 läses första årgångens texter. Första advent 2015 inleds andra årgångens läsningar.

...eller var fjärde år.
Under veckan från Palmsöndag till Påskdag läses texterna "evangelievis" och återkommer då var fjärde år.
2016: Matteusserien
2017: Markusserien
2018: Lukasserien
2019: Johannesserien

Psaltarpsalm
I evangelieboken finns också en psaltarpsalm för varje sön-/helgdag. I en del kyrkor växelläses eller sjunges psaltarpsalmen i högmässan.

Länkar med bibelanknytning

• Bibeln.se
    Hela Bibeln på webben. Även webbshop för olika utgåvor av biblar och på olika språk.
    Läs hela Bibeln på webben här.
  • Frågor om kristen tro
    Har du frågor om Bibeln eller kristen tro är du välkommen att kontakta oss i Sankt Mikaels församling eller gå vidare till www.svenskakyrkan.se.

Foto: PMB Media & Design

*Dagens Psaltarpsalm kan växelläsas i söndagens gudstjänst. Församlingen läser då den indragna texten enligt uppställningen i Evangelieboken för Svenska kyrkan. Den återfinns i många av de psalmboksutgåvor som används vid söndagens gudstjänst.