Begravning

Ta ett fint avsked och överlämna din vän, släkting eller familjemedlem i Guds händer

Du bokar begravningsgudstjänst i den kyrka du önskar. Det kan vara någon av våra egna kyrkor, men önskar du hellre boka en kyrka i annan svenskkyrklig församling så går det också bra.

Hos församlingsexpeditionen kan du även boka Östra Ryds eller Gårdeby församlingshem för en minnesstund i samband med begravningsgudstjänsten.

Du blir sedan kontaktad av den präst som är i tjänst för samtal och planering av begravningsgudstjänsten.  

Gravplats bestämmer du i samråd med expeditonen och våra kyrkvaktmästare. Kyrkogårdar finns vid alla våra tre kyrkor med urngravar, kistgravar och minneslundar. I Västra Husby och Gårdeby finns det även askgravlundar.

 Minneslund

Har funnits i 40 år i landet. Användning av minneslundar ökar stadigt. Inga gravar får markeras. Blommor och ljus sätts på en speciellt anordnad smyckningsplats.. Ingen kostnad tas ut.

Det finns minneslundar på alla våra 3 kyrkogårdar. I minneslunden nedgrävs askan utan anhörigas närvaro. Efter att stoftet jordats i lunden, skickas ett minnesblad till de anhöriga.

Askgravlund

Ett nytt gravskick som växt fram som en utveckling av den mer anonyma minneslunden. En askgravlund finns nu på Västra Husby och Gårdeby kyrkogårdar. 

Vid gravarna finns en sten där det är möjligt att göra en inskription för namn. Vid gravsättning i asklund kan anhöriga delta. 

Urngravplatser

Har funnits i ca 100 år. I graven finns plats för flera urnor med aska. Graven kan smyckas med sten, kors eller annat minnesmärke. Olika regler gäller. Expeditionen ger upplysning om dem.

Kistgravplatser

Används vid jordbegravningar. Det innebär att kistan med stoft sänks ner i graven för att förmultna. Graven förses med minnesmärke som urngraven. För både urn- och kistgrav gäller att efterlevande har ansvar för hur graven sköts. Gravrätten gäller i 25 år.

Levande ljus i kyrkan

Begravning

Att mista någon man tycker om gör ont. Och just i den stunden ställs man inför allt det praktiska med en begravning. Såväl din församling som begravningsbyrå kan vara till stor hjälp med den praktiska delen så att du får tid och ork att sörja.