Vit kyrka med torn och rött tegeltak.
Foto: Församlingens bildarkiv

Södra Åby kyrka

Nuvarande Södra Åby kyrka ersatte en medeltida kyrka år 1869-1870. Stenar från den gamla kyrkan återanvändes vid byggandet av den nuvarandekyrkan. Även dopfunten finns kvar sedan medeltidskyrkan.

Panoramabilder

Vid infartsvägen till den stora slättbyn ligger kyrkan mittemot skolan. Att driva och bygga skola var sockenstämmans ansvar under 1800-talet. Kyrkan ligger högt, nedanför ligger välmående gårdar och gatuhus från 1800-talet, sekelskiftesbebyggelse från tiden när järnvägen stod för kommunikation och framsteg, funkishus och en och annan nyare villa. Byn är en så kallad rundby med öppna allmänningar i mitten, och historien kan avläsas liksom i årsringar.

1869-70 ersattes den gamla medeltida kyrkan av den nuvarande. Stenar från den gamla kyrkan finns inmurade och återanvända i den nya. Kyrkan ger ett klassicistiskt, rent intryck. Kyrkorummet är brett, och kyrkbänkarna är placerade fritt i rummet. Fönstren är stora och utan glasmålningar. Mot denna rena enkelhet står den rikt skulpterade predikstolen och altaret, båda från 1600-talet och härrörande från den gamla kyrkan. Den sexkantiga predikstolen visar de bibliska berättelserna i färgglada, plastiska reliefer. På altaruppsaten återges Kristi uppståndelse , de fyra evangelisterna och nattvarden.

Dopfunten är från den medeltida kyrkan.

Södra Åby kyrka (1) Ladda ner
00:00
Information om Södra Åby kyrka