Foto: Karl Frank

Kyrkogård- och fastighetsenheten

Kyrkogård- och fastighetsenheten tar hand om Kumla, Ekeby och Hardemo kyrkogårdar och dess fastigheter. Har du en fråga som rör gravplats och skötsel är det hit du vänder dig.

Kyrkogård- och fastighetsenhetens målsättning är att erbjuda olika slag av gravplatser i skilda natur- och kulturmiljöer och ge allmänheten bästa tänkbara service samt hålla en hög standard på förvaltningens kyrkogårdar. Kyrkogårdsenheten administrerar även begravningsverksamheten och svarar för underhåll och förvaltning av pastoratets kyrkogårdar.

Här i Kumla pastorat är vi cirka tjugofem anställda (med säsongsanställda) som arbetar på våra tre kyrkogårdar i Kumla, Ekeby och Hardemo. Till kyrkogård- och fastighetsenheten hör också sex stycken innevaktmästare som arbetar med vaktmästaruppgifter i de olika kyrkorna och församlingshemmen. Från kyrkogårdsexpeditionen sköts också gravregistret som rymmer all information rörande alla gravar på våra kyrkogårdar.

Förutom att sköta kyrkogårdarna ser vi även till att förvalta pastoratets fastigheter på ett bra sätt med underhåll och städning.

Hos oss finns en rad olika kompetenser - tveka inte att fråga om det är något du undrar över!

Gravplatstyper

På våra kyrkogårdar erbjuder vi olika former för gravsättning. Ta gärna kontakt med oss på kyrkogårdsförvaltningen så berättar vi mer.

Gravsättning

Svenska kyrkan är, på de flesta orter, ansvarig för att bereda gravplats på kyrkogård eller allmän begravningsplats till alla som avlidit. Detta gäller oavsett vilken tro den avlidne haft.

Grundskötsel av gravar

På våra kyrkogårdar kan man välja mellan att sköta sin rabatt själv eller betala för att vår personal sköter den.

Gravrättsinnehavare

Hur stor ska graven vara, hur många ska kunna vila där? Är det aktuellt med minneslund? Om man ska välja en ny grav är det viktigt att ta tid på sig och fundera igenom sina önskemål.

Kyrkogårdarna och Kyrkogårdsexpeditionen

För de allra flesta av oss är ordet kyrkogård något som väcker känslor, vare sig det är i positiv eller negativ bemärkelse. Oavsett vilket är kyrkogården en plats där vi vårdar minnet av dem som gått före oss. Har du frågor om t.ex. gravar och skötsel kontaktar du kyrkogårdsexpeditionen.

Kontakt Kyrkogård- och fastighetsenheten

Kyrkogård- och fastighetsenheten i Kumla
Änggatan 37, 692 38 Kumla

Kyrkogårdsexpedition är öppen
Mån, tis, tors och fre 8-12. Ons 13-16.
Tfn nummer: 019-58 93 50
E-post: kumla.kyrkogarden@svenskakyrkan.se 

Kyrkogårds- och fastighetschef
Magnus Bergdahl
tfn 019-58 93 35
magnus.bergdahl@svenskakyrkan.se 

Driftledare yttre
Stefan Berglund
tfn 019-58 93 54
stefan.berglund@svenskakyrkan.se

Driftledare inre
Pelle Åsberg
tfn 019-58 93 45
pelle.asberg@svenskakyrkan.se