Foto: carlstromphotography.com

Flytta och bo i London / UK

Välkommen till de brittiska öarna!
 
I folkomröstningen i Storbritannien den 23 juni 2016 röstade majoriteten för ett utträde ur EU. Utträdet, Brexit, är nu aviserat till den 31 januari 2020.
Här är länkar där du kan hitta mer information:

Sveriges ambassad i London uppdaterar kontinuerligt sin webbsida med den information som går att få kring Storbritanniens (eventuella) utträde ur EU och vad det kan komma att innebära för dig som svensk medborgare.
Här finns även information om svenska pass.

För migrationsfrågor/asyl hänvisar vi till Migrationsverket.

The Citizens Advice Bureau har information för EU medborgare på sin webbsida.

Om utträdet ur Europeiska Unionen
https://www.gov.uk/transition

Ansöka om ”Settled Status eller Pre-settled Status
https://www.gov.uk/staying-uk-eu-citizen

 


Parlamentet har information på sin webbsida.

Flytta till London/UK
Som ny i landet kommer du snart att bli medveten om att du behöver lösa fyra uppgifter för att kunna leva och arbeta här. Dessa är boende, jobb, NI-nummer (National Insurance) och Proof of address. Det är bäst att lösa dem i följande ordning: 1. jobb,  2. permanent bostad, 3. Proof of address och 4. NI-number.

FAQ 
Jag får inte öppna bankkonto innan jag får ett jobb men jobbet jag söker kräver att jag har bankkonto och NI-nummer och för att söka dessa måste jag ha Proof of address?
Detta är det vanligaste problemet för nyinflyttade. Sök först jobb, på intervjun förklarar du att du återkommer med bankuppgifter och NI-nummer inom kort. När du fått ditt anställningskontrakt går du till banken med detta och öppnar ett bankkonto. Vid den tidpunkten behöver du också Proof of address som är en räkning eller ett brev skickad från en myndiget till den adress du bor på. Ett sätt att skaffa Proof of address kan vara att du registrerar dig hos din lokala doktor/GP.

Hostel

Det kan vara bra att bo på hostel innan du har hittat jobb och skrivit på ett boendekontrakt. Här finns några tips på boenden.

Boende
Boende söker du med fördel på plats, via grupper på sociala medier, olika bostadsförmedlingar eller våra anslagstavlor på plats i kyrkan. För att få lägenhetskontrakt måste man oftast kunna bevisa att man har anställning, därför är det lättare att hyra rum i en flatshare i början. Betala aldrig pengar i förskott för en lägenhet och gå via en seriös förmedling.

PCM (per calendar month) och PCW ( per calendar week) talar om hur du betalar din hyra. Ta reda på om priset inkluderar räkningar annars tillkommer detta samt Council tax om du arbetar. Räkna med att lägga en deposit på alltifrån en till tre månader när du skriver på ett hyreskontrakt. 

Arbete

Det finns anslagstavlor i Ulrika Eleonora där du bland annat kan hitta annonser om jobb och boende. Vill du sätta upp en annons är det bara att komma förbi eller så kan du mejla den till london@svenskakyrkan.se Kolla även Yellow pages för användbara länkar.

Bankkonto

Natwest, Barclays, Lloyds eller HSBC för att nämna några av de banker som finns i London.

NI-nummer
NI-nummer bestämmer hur mycket skatt du ska betala och är personligt. Kontakta Jobcentre Plus, på 0845 600 0643, för att boka tid för en intervju. Det tar cirka tre månader innan du får ditt permanenta NI-nummer.

Registrera dig hos doktor
Om du inte har skrivit in dig hos din lokala doktor/ GP får du åka till akuten om du blir sjuk.

Gemenskap
Vi har många olika aktiviteter för människor i alla åldrar. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder här. Är du ung och kommer till London finns till exempel Ung i London med träffar en kväll i veckan - hit kommer många unga svenskar varje onsdagskväll! Förutom regelbundna träffar i London har vi svenskträffar på ett tiotal platser runt om de brittiska öarna.
 
Akut hjälp

Kontakta oss på london@svenskakyrkan.se om du behöver hjälp och stöd i London. Nödnummer (utanför kontorstid) +44 (0)7584 054143