Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, 753 10 Uppsala Telefon: 018-169500 E-post till Svenska kyrkan

Se människan på Bokmässan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan.

Inspelade författarsamtal från tidigare år hittar du här >>

Under höstens bokmässa bjöd Semänniskan-scenen på 66 intressanta samtal med aktuella författare. Du kan se dem alla i efterhand på vår Youtube-kanal. Klicka i spellistan i klippets övre vänstra hörn för att välja författarsamtal.

Se författarsamtalen på YouTube

Maja Hagerman har skrivit den första biografin över rasbiologen Herman Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans metoder för rasundersökningar inspirerade nazisterna och användes av SS. I höst utkommer också Svenska kyrkans Vitbok som lyfter fram kyrkans del i förtrycket av samer i Sverige. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Maja Hagerman och med den samiska konstnären Katarina Pirak-Sikku, som intresserat sig för den institutionaliserade rasismen, inte minst för de fotografier av samer som togs för Rasbiologiska institutet. Seminariet arrangerades under Bokmässan i Göteborg.

Se seminariet Samerna och den svenska rasismen

Hör vad Tomas Sjödin, Jan Guillou, Ann Heberlein, John Ajvide Lindqvist, Karolina Ramqvist, P O Enquist och Leif GW Persson har att säga om Svenska kyrkans scen, som är Bokmässans största.

Sju författare om Se människan-scenen

Se människan-tidningen 2015 >>

Se människan bjöd i år på sju seminarier och ett 70-tal scenprogram. Till Svenska kyrkans scen kom bland andra Anne Heberlein, Maja Hagerman, Susanna Alakoski, Ulf Stark, Anna Mannheimer, David Thurfjell, Olivia Bergdahl, Lawen Mothadi, Jonas Hassen Khemiri och många, många fler. Bläddra i programtidningen nedan.

Programtidningen 2015