Se människan på Bokmässan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan.

Se författarsamtalen på YouTube

Under höstens bokmässa bjöd Semänniskan-scenen på 66 intressanta samtal med aktuella författare. Du kan se dem alla i efterhand på vår Youtube-kanal. Klicka i spellistan i klippets övre vänstra hörn för att välja författarsamtal.

Inspelade författarsamtal från tidigare år hittar du här >>

Se seminariet Samerna och den svenska rasismen

Maja Hagerman har skrivit den första biografin över rasbiologen Herman Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans metoder för rasundersökningar inspirerade nazisterna och användes av SS. I höst utkommer också Svenska kyrkans Vitbok som lyfter fram kyrkans del i förtrycket av samer i Sverige. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Maja Hagerman och med den samiska konstnären Katarina Pirak-Sikku, som intresserat sig för den institutionaliserade rasismen, inte minst för de fotografier av samer som togs för Rasbiologiska institutet. Seminariet arrangerades under Bokmässan i Göteborg.

Sju författare om Se människan-scenen

Hör vad Tomas Sjödin, Jan Guillou, Ann Heberlein, John Ajvide Lindqvist, Karolina Ramqvist, P O Enquist och Leif GW Persson har att säga om Svenska kyrkans scen, som är Bokmässans största.

Programtidningen 2015

Se människan bjöd i år på sju seminarier och ett 70-tal scenprogram. Till Svenska kyrkans scen kom bland andra Anne Heberlein, Maja Hagerman, Susanna Alakoski, Ulf Stark, Anna Mannheimer, David Thurfjell, Olivia Bergdahl, Lawen Mothadi, Jonas Hassen Khemiri och många, många fler. Bläddra i programtidningen nedan.

Se människan-tidningen 2015 >>

Jens Andersen och Karin Nyman.

Jens Andersen och Karin Nyman. Foto: Karin Alfredsson

Skapad:2015-09-01 15:59:00

Under hela andra världskriget skriver Astrid Lindgren dagbok i ett försök att förstå det obegripliga och hänsynslösa kriget. I år ges dessa krigsdagböcker ut för första gången. Erika Hedenström har mött Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman och Jens Andersen, författare till biografin Denna dagen, ett liv. De träffades en vårdag hemma hos Karin Nyman på Lidingö för att tala om Astrid Lindgrens tidiga fyrtiotal, den period då hon också skrev sina första böcker för barn.

Läs intervjun med Jens Andersen och Karin Nyman >>

Foto: Magnus Aronson

Vad gör Svenska kyrkan på bokmässan?

Skapad: 2012-08-29 16:55:00

"För oss är det viktigt att finnas med på den största kulturella mötesplatsen för att diskutera angelägna frågor som människor har".

Läs intervjun med Mikael Ringlander, en av projektledarna för Se människan >>