Foto: GettyImages

Någon att prata med

Behöver du någon att tala med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Församlingens präster och diakoner erbjuder samtal om tro och liv. Under nattens timmar finns jourhavande präst tillgänglig.

  • Jourhavande präst: Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Telefonjouren är öppen 21.00 - 06.00 varje natt, chatten 20.00-24.00. Den som hör av sig får tala med en präst i Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Prästerna har tystnadsplikt. Både prästen och den som ringer är anonyma för varandra.
    Kontakta jourhavande präst
  • Palveleva puhelin 020-262500. Varje dag 21-24. Svenska kyrkans sverigefinska telefonjour är till för förtroendefulla samtal. Du får vara anonym och behöver inte berätta var du bor. I jouren får du prata finska. Du bestämmer samtalsämnet och om du vill, kan du också be om förbön. Mer information om Palveleva puhelin på finska hittar du här.
    Kontakta Palveleva puhelin
  • Kyrkans SOS: Kyrkans SOS är en kris- och samtalsjour inom Svenska kyrkan. Du kan ringa till SOS-telefonen på 0771-800 650 eller skriva till den digitala SOS-brevlådan. SOS-telefonen har öppet vardagar 13-21 och lör-sön-helgdagar 16-21. SOS-brevlådan är tillgänglig dygnet runt, med svar inom 72 timmar. De som svarar i samtalsjouren är volontärer, utvalda och utbildade för uppgiften. Alla har tystnadsplikt och du kan vara anonym. Kyrkans SOS har grundat Nätvandrarchatten, en stödchatt för personer mellan 12 och 25 år. Nätvandrarchatten nås via samma hemsida som Kyrkans SOS och är öppen mån, ons och sön 19-22. Här finns också Regnbågslinjen, som riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Du kan ringa Regnbågslinjen på torsdagar 16-21 på 0770-55 00 10. De som svarar är HBTQI-personer som är noga utvalda och rustade för att möta dig där du befinner dig. 
    Kontakta Kyrkans SOS    
  • Kyrkans Familjerådgivning i Göteborg: Familjerådgivning är till för par och familjer med samlevnadsproblem. Ring och beställ tid på telefonnummer 031-15 53 50, telefontid mån-torsdag 9-10. 
    Kontakta kyrkans familjerådgivning
  •  Stadsmissionens Samtalsmottagning för unga: Vi erbjuder rum för samtal för unga mellan 15-25 som själva känner att de behöver prata med någon. Till oss kan du komma när livet känns svårt eller förvirrande. Vägen ut ur en låst situation kan vara att försöka börja prata om den. Vår viktigaste uppgift är att lyssna på dig och erbjuda trygga former för samtalen. Meningen är att du skall kunna ta dig själv på allvar och söka dina egna svar. Varje samtal är 45 minuter. Vi som arbetar här är kuratorer och präster. Samtalen är kostnadsfria och du kan vara anonym om du vill. 
    Kontakta Stadsmissionens samtalsmottagning för unga
En kvinnlig präst i ljusblå kavaj sitter i en soffa och pratar i telefon.

Jourhavande präst på 112

Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som erbjuder kris- och samtalsjour. Du kan ringa SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan. Du får vara anonym. För dig mellan 12 och 25 år finns Nätvandrarchatten.

Om sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa sina egna behov. Om du har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp i en kyrklig miljö kan du få stöd av våra kontaktpersoner.

Sjukhuskyrkan i Göteborgs stift

Som patient, anhörig och personal har du tillgång till kyrkans stöd och hjälp. Svenska kyrkan och frikyrkorna arbetar tillsammans på sjukhusen med den andliga vården. Denna verksamhet kallas Sjukhuskyrkan.