Östra kyrkogården
Foto: Leif Helge

Östra kyrkogården

En kyrkogård med stark prägel av bergslagsnaturens omväxlande öppna och slutna landskap

Se dig omkring på Östra kyrkogården med 360 kamera

Vägbeskrivning: Österleden 30.
Avfart vid väg 243, ca 2 km från E18 genom Karlskoga.

Östra kyrkogården:
Antal gravar 4812

När det på 1930-talet behövdes ytterligare en kyrkogård i Karlskoga studerades flera olika alternativ innan man 1941 beslöt att anlägga den nya kyrkogården vid Dalen nära Svartälven i östra delarna av Karlskoga. 

Området i Dalen utgjordes av flera jordbruksfastigheter som formades till en kyrkogård med stark prägel av bergslagsnaturens öppenhet och mäktighet. Den sluttar mjukt ner mot Svartälven i öster, där ett parkbälte är bevarat. I söder gränsar kyrkogården till naturområdet Bullerdalen.

Kyrkogården fick namnet Östra kyrkogården. Den utformades av arkitekt Åke Porne och stadsträdgårdsmästare Carl Fredby och utfördes i församlingens egen regi. Invigningen förrättades av biskop Arvid Runestam den 13 augusti 1945.

Kapellkrematoriet har liksom kyrkogården Åke Porne som arkitekt, och är beläget på kyrkogårdens högsta punkt väl synligt från hela kyrkogården. Kapellkrematoriet invigdes 2 juni 1946.

 I början av 1970-talet skedde en om- och tillbyggnad som föranledde en återinvigning 1973.

I ett kvarter i sydvästra delen finns rundlar utan egen plantering, vilket är ett mellanting mellan urngrav och minneslund. Samtliga gravar på Östra kyrkogården, både i kvarter för kistgravar och i kvarter för urngravar, är utlagda i gräs utan gravramar och grusfyllda inramningar. I samband med en utvidgning av kyrkogården i den nordöstra delen, iordningställdes en minneslund som togs i bruk 1977. 

I den centralt belägna dammen finns sedan 1982 Willy Gordons konstverk "Att giva och taga".

1993 anlades en särskild gravplats för de som inte tillhör ett kristet samfund - kvarter X.

2015 anlades en askgravlund, som finns på alla våra kyrkogårdar utom Karlsdal. Det är ett gravskick som blir lite mer personligt än en minneslund. Till skillnad från minneslunden kan anhöriga vara med vid nedsänkning av askan och namnet på den avlidna kan läsas på en skylt, här ett löv på ett träd, Hoppets träd, jfr doplöv.