Diakoni

Kyrkans omsorg om människor

Diakoni handlar om att se sin medmänniska. De stunder när livet känns svårt kan vi finnas där för dig. Du kan komma till oss om du känner dig ensam, har ett behov av att samtala eller andra svårigheter. Vi samtalar om det som tynger dig. Vi har tystnadsplikt.

En kvinnlig diakon sitter och samtalar med en man och en kvinna.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Diakoni är kyrkans uppdrag att möta människor i utsatta livssituationer och beskrivs ofta som kristen tro omsatt i handling. Grunden för detta är Guds kärlek, som den möter oss i människan Jesus Kristus. Diakoni handlar om att granska strukturer, att lyfta upp orättvisor och arbeta för förändring. Alla möten ska präglas av delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet och alla i församlingen har del i det diakonala uppdraget.

 

Samtal

Behöver du prata med någon? Känns livet tungt? Känns livet glatt? Här kan vi samtala om allt.

Gemenskapsträffar

Välkomna till våra olika gemenskapsträffar. Frukost, Café med gäst, sopplunch, församlingskvällar och familjemåltider.

Sorgegrupp

Att uppleva sorg kan vara smärtsamt. Den går inte att bota men den går att göra mer uthärdlig. Det är viktigt att få sätta ord på sin sorg. Det finns inga rätt eller fel. Ibland är saknaden stor och vissa gånger mindre.

Ideellt arbete

Vill du hjälpa till när du har möjlighet? Till exempel på kyrkogårdskaffe under allhelgona, servera under julaftonsfirandet, hjälpa till vid vår frukost-verksamhet, eller om du har någon annan idé.

Diakonens vigningslöften enligt 1987 års handbok

En diakon ska uppsöka, hjälpa och stödja dem som är i kroppslig och själslig nöd, ge kristen fostran och undervisning i tron, i församlingen och samhälle vara ett barmhärtighetens tecken och i allt tjäna Kristus i sin nästa.

En diakon ska leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek.

Diakonen skall försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synligt i världen.