EKERÖ PASTORAT

EKERÖ PASTORAT Besöksadress: Björkuddsv 2, 17834 EKERÖ Postadress: BOX 116, 17822 EKERÖ Telefon: +46(8)56038700 E-post till EKERÖ PASTORAT Webbplats

Drottningholms slottskyrka

Drottningsholms slottskyrka

Besöksadress: Dragonvägen, Drottningholm.
Hitta hit:
Öppettider: För visning kontakta Slottsförvaltningen 08-402 62 80.
Gudstjänst: Vanligen sista söndagen i månaden.
Sittplatser: 120 personer.

Drottningholms slottskyrka ligger i direkt anslutning till Drottningholms slott. Kyrkan tillhör hovförvaltningen och lyder under hovförsamlingen men Lovö församling firar gudstjänst i slottskyrkan sista helgen varje månad då alla är välkomna. Här hålls också flertalet konserter under sommar- och juletid. Vid andra advent hålls här den traditionsenliga julmässan.

Visningar, vigsel och dop

Drottningholms slottsförvaltning
178 02 Drottningholm

Eller skicka ett meddelande på denna sida.

historik

Kyrkan är rund till formen och har en kopparbeklädd takkupol med fönster. Från kyrksalen leder en ingång på den sydliga sidan direkt in till slottet. Huvudentrén ligger på västsidan, mot trädgården.

Kyrkbyggnaden stod klar 1728. Åren därefter började inredningsarbetena, ett arbete som leddes av Carl Hårleman. År 1730 invigdes kyrkan. En ombyggnad genomfördes 1740 och i maj 1746 återinvigdes kyrkan. Då hade prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen redan fått Drottningholms slott som bröllopsgåva då hon gifte sig med den svenske tronföljaren Adolf Fredrik.