Foto: Johannes Frandsen

Dop

Vi erbjuder dop på lördagar, i Sundbybergs eller Duvbo kyrka. Doptiderna är som regel kl 10.30, 11.30, 12.30, 14.00 och 15.00. Vi erbjuder också dop de flesta onsdagar kl 17.30 och söndagar i samband med gudstjänst kl. 11.00 i Sundbybergs kyrka.

Läs mer om dopet

Ett inringat datum i en almanacka.

Boka doptid

Sök lediga doptider i Sundbybergs församling och gör din bokningsförfrågan via hemsidan eller kontakta oss för att boka tid för dop.

Kyrkor och lokaler

I församlingen finner du två kyrkor, ett kapell, två församlingssalar samt två lokaler för främst föräldrabarn-verksamhet.

En vit dopklänning med rosa rosett hänger på en metallgrind i kyrkan.

Dopklänningar för utlåning

Dop kräver inga särskilda kläder men det är vanligt att mindre barn kläs i en dopklänning. Det går bra att låna dopklänning av oss.

Att döpa sitt barn

Har du frågor och funderingar kring barndop är du alltid välkommen att kontakta någon av våra präster. Dopet har ingen åldersgräns och är alltid gratis.

En liten pojke i vit skjorta och prickig fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.

Dop av äldre barn

Det finns ingen övre åldersgräns för dopet, när som helst under livet kan man bli döpt.

En vitklädd man böjer sig ner över dopfunten, medan prästen läser ur psalmboken.

Dop av unga och vuxna

Att döpas som ung eller vuxen innebär att du själv har beslutat hur du vill ha det med Gud. Som döpt kan du också själv bli dopfadder till ett barn.

En person räcker fram ett papper till en präst.

Fadder till ett dopbarn

Det är en mycket gammal sed är att låta någon eller några närstående få bli fadder/gudförälder till den som döps. Det är ett hedersuppdrag.

En vitklädd person håller i en kyrkohandbok.

Dopgudstjänst

Varje dopgudstjänst utformas av präst och musiker i samråd med föräldrarna där det finns möjlighet att sätta en personlig prägel genom egen medverkan och egna musikval.

Läs mer om dopet på Svenska kyrkans nationella sidor

En prydnadsängel står bredvid ett dopljus.

Dopet

Dopet är en helig handling – ett sakrament. Det som gör dopet så speciellt är att Jesus instiftade dopet och bad oss att döpa.