Lunds stifts vänrelation bygger på ett brett samarbete med kristna från olika samfund och med fredsrörelser och organisationer för mänskliga rättigheter. Biskopen mötte flera representanter under resan, som också innehöll gudstjänster och seminarier och möten arrangerade av Svenska teologiska institutet, STI.
– Lunds stift stöttar sina palestinska vänner på olika sätt, bland annat genom att skicka svenska volontärer till palestinska sommarläger och deltagare till ungdomskonferenser. Ibland handlar det om ekonomiskt stöd, men för palestinierna är det minst lika viktigt att vi är deras språkrör utåt, berättar Kristina Lindström, vikarierande stiftsadjunkt för internationella frågor och präst i Sankt Hans församling i Lund.
Kristina Lindström var ansvarig för biskopens besök och har tillbringat mycket tid i det heliga landet. Hon vet också hur viktigt det är att ge palestinierna utblickar från deras många gånger instängda liv. Därför bjuds palestinska kristna till konferenser och seminarier i Sverige.
– Det har stor betydelse att få besök av Lunds stifts biskop och hennes medarbetare. Vi ger av vår tid och vårt engagemang och de får chansen att visa sin verklighet.
Artiklarna som följer vill ge några nedslag i den verkligheten, som just nu präglas av tung pessimism. Men arbetet för fred och försoning förs vidare av kristna, muslimer och judar som inget hellre önskar än ett vanligt liv i värdighet.