Foto: Alex & Martin / IKON

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst.

Har du frågor kring begravning? Kontakta vår begravningsansvarige Linda Burnert. 

Blanketter

Här hittar du aktuella blanketter.

Klicka här

Begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar. Med sina ritualer och symbolhandlingar vill Svenska kyrkan vara till stöd, hjälp och trygghet när livet förändras. Ta hjälp i din sorg av dina nära och kära. Saknar du närstående har du alltid möjlighet att kontakta en präst eller diakon för stöd och hjälp.

Som anhörig kan du få hjälp med planering inför en begravning. Begravningsbyrån hjälper till med att lösa praktiska frågor som till exempel köp av kista, urna och transporter. Tillsammans med prästen kan du prata om begravningsgudstjänstens innehåll och välja psalmer.

Kontakta församlingen

Det är viktigt att snart ta kontakt med den församling den avlidne tillhörde och anmäla dödsfallet och önskan om begravning. Detta kan man göra själv eller få hjälp med hos en begravningsbyrå. 

Välj begravningsbyrå

Begravning ska i Sverige ske inom 30 dagar efter dödsfallet. Kontakta en begravningsbyrå för att se vilka alternativ som finns. 

Prata med prästen

Så snart prästen vet om att det ska bli en begravning tar han eller hon kontakt med de närmast anhöriga. Kontakten sker oftast via begravningsbyrån. Om det är långt geografiskt avstånd kan det hända att kontakten endast sker per telefon. Anhöriga är naturligtvis välkomna att själva ta den första kontakten med prästen. 

Planera begravningen

Planering av begravning kan man göra själv eller få hjälp med av en begravningsbyrå. I kontakt med församlingen kan man boka datum för begravningsgudstjänsten och, om olika möjligheter finns, önska var gudstjänsten ska äga rum någonstans. 

Begravningsgudstjänst

Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Att samlas till begravningsgudstjänst med familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss. 

Minnesstund

I anslutning till begravningsgudstjänst eller minnesgudstjänst samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i församlingshem eller i annan lokal. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Det kan ges möjlighet att läsa dikter och spela musik som kanske inte fick plats under akten i kyrkan. 

Gravsättning

Man kan välja mellan en kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund. I kistgravar begravs stoft som inte har kremerats, och man reser en gravsten. I urngravar och minneslund begravs stoft som har kremerats. Urngraven är utmärkt med en gravsten medan minneslunden är anonym. Det finns också något som heter askgravlund, som är en minneslund men med namnen angivna på en gemensam yta.

Läs mer om de olika alternativen här. 

Vanliga frågor

Vad kostar det?

Kyrkorum, präst, kyrkomusiker, vaktmästare och i förekommande fall bärare är kostnadsfritt för medlemmar i Svenska kyrkan. Den har redan betalats via kyrkoavgiften. Gravplats, gravsättning och kremering med mera betalas genom begravningsavgiften. Alla betalar begravningsavgift oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Dödsboet, eller anhöriga, står för kostnader som bland annat rör kista, svepning, kistdekoration och transporter. 

Om man inte är medlem i Svenska kyrkan

Alla som bor i Sverige betalar en begravningsavgift som bland annat ger rätt till gravsättning på allmän begravningsplats och tillgång till lokal för begravningsceremoni. Var den avlidne inte medlem i Svenska kyrkan kan man istället ordna en borgerlig begravning, dvs. en icke-kyrklig akt. Om de anhöriga ändå önskar en begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan kan det vara möjligt, och i sådana fall ska detta godkännas av kyrkoherden. Men det är alltid viktigt att respektera den dödes önskningar. En minnesgudstjänst kan då vara ett alternativ. 

Vem har ansvaret?

Dödsboet har det övergripande ansvaret för en begravning. De anhöriga kan ta kontakt med en begravningsbyrå som hjälper till med att lösa praktiska frågor som till exempel köp av kista, urna och transporter. Anhöriga bestämmer själva i vilken utsträckning man vill anlita en begravningsbyrå. 

 

Lämna kondoleans vid begravning

Uttryck ditt deltagande i sorgen genom att lämna en gåva till något av våra ändamål.

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

En liten sovande ängel i porslin ligger på en gravsten.

Barnen får vara delaktiga i begravningen

Är det lämpligt att barn deltar vid en begravning? Hur anpassar man en begravning till barnets nivå? Gör gärna barnen delaktiga i ceremonin.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

Ett par personer lägger blommor på kistan vid en begravning

Vett och etikett vid en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Överjärna och Ytterjärna församlings bårtäcke.

Bårtäcken

I pastoratet finns tre bårtäcken att låna vid begravning.

Linnepåse att använda vid ceremoni och minnesstund.

Låneurnor och linnepåse

Vi tillhandahåller låneurnor och linnepåse att använda vid ceremoni och minnesstunder.

Om sorgeprocessen

Sorgen är en process – ett tungt och svårt arbete att ta sig igenom. Men det måste göras. Och även om sorgen inte går över, lär vi oss att leva med den.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

En man sitter på en klippa vid vattnet.

Önskemål om min begravning

Hur vill du att din egen begravning ska se ut, den dag det är dags? Skriv gärna ner dina önskemål eller berätta om dem för någon.

Ett tänt stearinljus. I bakgrunden syns korgar med blommor på en kista.

Borgerlig begravning

Begravningsakt utan religiös koppling.

För alla frågor rörande kyrkogård och gravsättning, vänligen besök kyrkogårdens sida nedan. 

Kyrkogård

Pastoratet har tre kyrkogårdar som ligger i anslutning till kyrkorna i Överjärna, Ytterjärna och Vårdinge. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för att sköta om kyrkogårdarna.

En vit kista med rosa blommor och ett kors av jord.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon