Foto: ikon

Dop

- Livets och glädjens fest! välkommen att döpa dig eller ditt barn hos oss.

Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det.

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Vid dopet blir man också medlem Svenska kyrkan.

Boka dop

Du kontaktar expeditionen via telefon, mail eller formulär nedan och när dopet är bokat får du hem en bekräftelse. Därefter kommer du att bokas in på ett dopsamtal med en präst där ni går igenom dopgudstjänstens moment. 

Låna dopklänning

Vi har dopklänning till utlåning och om du önskar låna en meddela expeditionen vid bokningen.  

Hyra lokal 

Det finns möjlighet att hyra lokal i våra försanlingshem för att ha dopfest efter dopakten. Kontakta expeditionen.

 

Boka dop eller samtal om dopet

Fyll i ett formulär eller kontakta församlingen direkt.
Telefon: 0454-30 22 00, (mån, tis, tors, fre kl. 09.30-12)
E-post: karlshamn.forsamling@svenskakyrkan.se

Inför dopet

Både barn, tonåringar, vuxna och äldre kan döpas. Det är aldrig försent. Vi erbjuder undervisning och samtalsgrupper om dop och Svenska kyrkans tro till alla som önskar det.

Det kristna dopet

Dopet är grunden till medlemsskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annant kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Till minne av dopet

I vårt pastorat får alla som döps en gåva i form av en smidesljusstake. Vi hänger också upp en mässingsfisk som en symbol.

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Dop i krissituation

Ibland föds barn under mycket dramatiska omständigheter och det kan finnas en osäkerhet kring om barnet skall överleva eller inte. I en sådan situation har var och en som själv är döpt rätt att döpa barnet.