Kyrkogårdsförvaltningen

Läs mer här nedan!

Vårstädning och sommarblommor

Vårstädningen på våra kyrkogårdar har påbörjats. Vi ber Er plocka bort ev. gravlyktor senast 1 maj - tack!

Sommablommorna kommer börja planteras under v. 24.

Montering av självvattnande planteringslådor

Gränge-Säfsnäs församling har påbörjat montering av självvattnande planteringslådor på de gravar som har skötsel & plantering på våra kyrkogårdar. Arbetet har påbörjas på Grangärde kyrkogård och fortsätter därefter på Grängesbergs och Säfsnäs kyrkogårdar. Allt beräknas vara klart under 2025. 

Vissa gravar har redan haft självvattnande planteringslådor under några år och det har fungerat väldigt bra. Fördelen med bevattningslådor är bl.a att blommorna växer och blir fina tack vare en jämn tillgång på vatten samt att lådan håller trädrötter och ogräs utanför planteringen. Lådorna behöver inte vattnas lika ofta som när man vattnar rabatten med kanna/slang vilket innebär att vi både sparar vatten och förbättrar personalens arbetsmiljö.

 

Askgravarnas prydande

Allt fler väljer att gravsätta sina anhöriga i en askgravplats, en gravplats som likt minneslunden är skötselfri men inte anonym. Församlingen (huvudmannen) ansvarar för plantering och skötsel av den gemensamma planteringen. Besökare får endast smycka askgravplatsen med snittblommor i vas under sommartid samt en gravlykta och engångsljus i plast under vintertid. Kyrkogårdspersonalen plockar bort vissna blommor och utbrunna ljus.  

Vi fått in en hel del klagomål från personer som är besvikna över att reglerna gällande askgravarnas prydande inte efterlevs, vilket delvis kan bero på att vissa som besöker askgravarna inte vet vilka regler som gäller. 

Kyrkorådet har beslutat att kyrkogårdspersonalen med start fr.o.m. 1 maj 2024 ska plocka bort de saker som inte tillåts på platsen, t.ex krukväxter och diverse minnessaker. Vi ber er därför att plocka bort de eventuella saker ni har vid askgravplatsen innan 1 maj 2024. De saker som kyrkogårdspersonalen plockar bort kommer att läggas vid en bestämd plats i anslutning till personalbyggnaden där de kan hämtas av den som önskar.

Om alla hjälps åt kommer vi tillsammans kunna hålla våra askgravplatser i ett fint och vårdat skick. Vi ber er om hjälp med att sprida informationen till de personer som ni vet besöker graven. 

Tack för er förståelse!

Prisuppgifter gravvård 2024

Den som önskar kan få sina gravar vårdade genom kyrkogårdsförvaltningens försorg.

TRIMNING innebär klippning runt gravsten, borttagning av vaser med vissnade blommor samt klippning av häck inom gravplats.

SKÖTSEL innebär vårstädning, krattning, trimning, vattning, rensning av rabatt, borttagning av vas, klippning av häck inom gravplats samt enklare riktning av gravsten (detta alt. kommer upphöra efter sommaren 2024).

PLANTERING OCH SKÖTSEL innebär samma som i skötsel ovan samt att rabatt iordningställs och planteras med prima växter (sommarblommor).

Årsavgift                                                               

Trimning: Enkelgrav, urngrav och familjegrav 250:-         

Skötsel: Enkelgrav och urngrav 500:-, familjegrav 550:-

Plantering+Skötsel: Enkelgrav och urngrav 850:-,  familjegrav 900:-

Vinterkrans: Enkelgrav, urngrav och familjegrav 250:-

Ljung: Enkelgrav, urngrav och familjegrav  100:-

 

Alternativ I: Avgiften erläggs per år mot faktura.

Alternativ II: Vid önskemål av längre tid kan valfri summa betalas vid tecknande av avtal dock ej för längre tid än täckande av 25 års gravskötsel. Avräkning sker årsvis med gällande årskostnad.

 

Övriga tjänster

Askgravplats                                   4000 kr
Askgravskylt                                   2350 kr inkl montering
Förlängning av gravrätt i 15 år       700 kr

Har Ni frågor ring kyrkogårdsförvaltningen på tel. 0240-79602                   

 

 

                     

 

Förändringar i serviceutbud fr.o.m. år 2025

Det nuvarande alternativet skötsel (utan plantering) kommer att upphöra efter sommaren. Fr.o.m säsongen 2025 kommer vi att erbjuda två skötselalternativ:

·         Skötsel & plantering: (vårstädning, krattning, trimning, borttagning av vas, klippning av häck inom gravplats, enklare riktning av gravsten samt självvattnande planteringslåda inkl. påfyllning av vatten och plantering av sommarblommor). 

eller

·         Trimning: (klippning runt gravsten, borttagning av vaser med vissnade blommor samt klippning av häck inom gravplats).

De gravrättsinnehavare som redan i dagsläget betalar för något av de två alternativen ovan behöver inte göra någonting.

De gravrättsinnehavare som i dag betalar för alternativet skötsel (utan plantering) kommer däremot att kontaktas per brev efter sommaren för att få möjlighet att välja vilket alternativ de önskar i stället.